Egyszerűsítenének a vendéglátósok

Vágólapra másolva!
A gazdasági tárca csökkentené a vendéglátóhelyek adminisztrációját azzal a miniszteri rendelettel, amely a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál megszüntetné a kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek kategóriába sorolási feladatkörét - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A jogszabálytervezet a kereskedelmi törvény egyik végrehajtási rendelete lenne. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint most komoly teher, hogy a nyitási szándékot be kell jelenteni a helyi önkormányzatnak és közben be kell soroltatni a helyet az illetékes hivatallal is. Véleménye szerint azonban ez a jogszabály nem oldaná meg a felsoroltaknál jóval bonyolultabb engedélyezési folyamatot. Az optimális helyzet az egykapus rendszer volna. A cél az lehet, hogy egy helyen jelentsék be a kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari egység indulását és egy hivatal foglalkozna az engedélyek kiadásával - mondta az elnök.

Jelenleg a vendéglátósok sok esetben - és a tervezett rendelet elfogadása után is - hosszú hónapokat kénytelenek várni a különböző hatóságok engedélyeire, miközben az unió fejlettebb országaiban már régen működik az egykapus rendszer. Az ipartestület célja, hogy a GKM-en belül egy vendéglátó-ipari szaktanácsadói testület álljon fel, amely képes összefogni és koordinálni a piacot érintő új jogszabályokat és javaslatokat tehet azok ésszerűbbé tételére. Sok esetben ugyanis a jogalkotók nem látják át azt a piacot, amelyről törvényt készítenek. A törvények tárcakörözésén pedig sokszor nem derül ki, hogy kinek milyen hátránya származik egy-egy jónak ítélt jogszabályból.