Kis emelkedéssel nyitott a BUX

Vágólapra másolva!
Némileg emelkedett csütörtökön nyitáskor a BUX indexe, és elemzők egész napra ezt várják. A gyógyszerpapíroknál inkább eladókra számítanak, az olajár emelkedése viszont a Mol-papírok értékét emelheti.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 39,10 pontos emelkedéssel, 24 257,03 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,16 százalékos erősödés.

Kismértékű emelkedés várható csütörtökön a budapesti részvénypiacon. A New York-i tőzsdeindexek jelentős mértékben - 0,7 és 1,4 százalékkal - emelkedtek szerdán, ezt azonban a nyugat-európai piacok nagyrészt már lereagálták, így csütörtökön csak minimális erősödés valószínű a fejlett tőzsdéken - mondta el Dobár Péter, a CIB Bank elemzője, aki hasonló reakcióra számít a Budapesti Értéktőzsdén is.

A gyógyszerrészvények piacán az elemző várakozása szerint további eladók jelenhetnek meg, miután nem biztos, hogy az orosz piacon idén teljesül az Egis 25 százalékos növekedési terve. Az orosz közgyógyellátási rendszer fizetési határideje jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, ami az ezen keresztül értékesítő vállalatoknak komoly kieséseket okoz. Éppen ezért az Egis tételenként egyedileg dönt kiszállításairól, amelyek volumene 2006 utolsó negyedévében drasztikusan visszaesett. A bejelentés továbbra is negatívan érintheti mindkét gyógyszeripari részvényt. A másik három vezető papír piacán az elemző enyhe emelkedést valószínűsít.

Csütörtökön a nyersolaj szabadpiacán a hordónkénti 55 dolláros szint felett mozogtak az árak azután, hogy az előző nap 0,6 százalékkal drágultak, mivel a hidegre váltott időjárás az USA-ban ellensúlyozta a pertrolkémiai termékkészletek várakozásokat felülmúló növekedésének hatását. A magas olajár lendületet adhat a Molnak elemzők szerint.

[origo]/MTI