Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) megérkezett az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) versenyjogi eljárást kezdeményező beadványa, amelyben a Magyar Gyógyszerész Kamarát (MGYOK) árkartellel gyanúsítja. A hivatalnak 60 nap alatt kell eldöntenie, hogy indít-e eljárást.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatalnak a versenytörvény szerint a beadvány megérkezése után 60 nappal el kell döntenie, hogy elindítja-e az MGYOK elleni versenyfelügyeleti eljárást - mondta el Torjákné Amberger Teréz, a GVH szolgáltatási irodavezetője kedden. Ha a GVH az elindítás mellett dönt, akkor 180 nap áll rendelkezésére az eljárás lefolytatására, de ezt az időt kétszer 180 nappal meghosszabbíthatja.

Az irodavezető azt valószínűsítette, hogy lényegesen rövidebb idő, várhatóan 2-3 hét alatt határoznak az eljárás megindításáról. További adatgyűjtésre is szükség lesz, ami megalapozhatja az árkartell gyanúját, és ezután a szolgáltatásiroda kidolgozza a vizsgálati koncepciót - emelte ki Torjákné Amberger Teréz.

A versenyhivatal rendszeresen figyeli a sajtóhíreket, és amennyiben versenyjogsértő gyanús magatartást tapasztal, akkor önként adatgyűjtést kezd a témában - közölte az irodavezető. Ebben az esetben nem köti a hivatalt határidő, és akár 1 évig is vizsgálódhat, mielőtt döntene az eljárás elkezdéséről.

Az OKSZ korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feltételezésük szerint a gyógyszertárak a törvénnyel ellentétes módon egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát.