Megint leállás volt az olajszállításban

Vágólapra másolva!
Csütörtök este ismét leállt az olajexport Magyarország felé, pénteken délután azonban már újra is indult. A gondot a vihar okozta, amely Ukrajnában elszakított egy áramvezetéket. A magyar ellátórendszer gond nélkül tudja kezelni a hasonló helyzeteket - hangzott el a Mol sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az olajszállítás azért állt le, mert Ukrajnában az egész Európán átvonuló heves szélvihar elszakított egy áramvezetéket, ami technikai gondot okozott az ukránoknak. A leállás azonban várhatóan csak néhány napot vesz igénybe, ennyire időre pedig a Mol saját tartalékai is elegendőek. A szállítás hasonló leállása már korábban is előfordult, ennek azonban gyakorlatilag nincs következménye az ellátásra, mivel a Mol technikai készletei önmagukban 3-7 napra képesek biztosítani a szükségleteket.

Ukrajna felújította az olajtovábbítást a Barátság-olajvezetéken Közép-Európa felé - közölte az UkrTransNafta ukrán vezetékmonopólium péntek délután. A bejelentés szerint az olajszállításokat helyi idő szerint 14:02-kor - közép-európai idő szerint 13:02-kor - újították fel, a rendszer jelenleg maximális kapacitásán üzemel a korábbi veszteségek pótlására.

Ukrajna csütörtök este állította le ideiglenesen a kőolaj továbbítását a fő exportvezetéken Közép-Európa felé, a szélvihar miatt, közölték a rendkívüli helyzetek minisztériumának lvovi kirendeltségén korábban pénteken. Az ukrán vezetéküzemeltető illetékese szerint a kieső olajmennyiséget, ami mintegy tízezer tonnát tesz ki, még péntek délután és szombaton visszapótolják Magyarország és Szlovákia számára - tette hozzá az Interfax.

A kisebb, Odessza-Brodi vezeték, amelyen szintén továbbítanak olajat Európa felé, normálisan működik, tették hozzá az energiaügyi minisztériumban. Szintén normálisan érkezik az olaj a Barátság vezeték északi ágán, habár a nagy szél veszélyeztetheti az elektromos berendezéseket, közölték a lengyel PERN vezetéküzemeltetőnél péntek délelőtt. Ez az a vezetékszakasz, amelyen a múlt héten Fehéroroszország négy napra leállította az orosz kőolaj továbbítását, az Oroszországgal múlt péntekre végre megoldott olajexportvám-vita miatt.

Idén a második eset, hogy nem jön olaj Magyarországra. Moszkva január hetedikén zárta el a Barátság kőolajvezetéket, arra hivatkozva, hogy azt a fehérorosz szakaszon megcsapolták. Az orosz fehérorosz olajvita hátterében az állt, hogy a fehéroroszok a Moszkva által bevezetett olajvámra tranzitdíjjal reagáltak, és 79 000 tonna kőolajat csapoltak le a Barátságból. A kőolajcsap elzárása Németországot és a keleti tömb volt tagállamait: Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot érintette érzékenyen. A szállítások leállása miatt Kóka János gazdasági miniszter engedélyezte a Molnak, hogy a stratégiai olajtartalékokhoz nyúljon. A leállás csak minimális technikai pluszköltséget okozott a Molnak, ezért kárigényt valószínűleg nem jelent be.

Az orosz-belorusz vita egy héten belül rendeződött, azonban a lehetőségek között továbbra is ott van, hogy Moszkva valamely tranzitországul szolgáló volt szovjet tagállammal folytatott vitájában elzárja az olajcsapot. Az események hatására az EU-ban több vezető politikus sürgette új uniós energiapolitika megalkotását.

A lengyelek megállapodtak a Rosznyefttel

A PKN Orlen lengyel olajtársaság évi 3,36 millió tonna nyersolajat vesz közvetlenül az orosz Rosznyeft olajtársaságtól - közölte a Kommerszant orosz lap pénteken, amely szerint a vásárlási ügylettel nagyjából kivédhetők az európai olajellátást fenyegető politikai kockázatok. A vásárláshoz egy másik megállapodás is született: ezt a PKN Orlen az orosz társaság olajának szállításában érdekelt Petraco Oil vállalattal hozta tető alá, még két nappal ezelőtt. Ez utóbbi szerződés értéke 6 milliárd dollár - írja az orosz lap, megjegyezve, hogy a szerződés 2011. végéig szól.

A Rosznyeft állami olajtársaság, a Kommerszant szerint azért eshetett rá a választás, mert "közelebb van" az oroszországi energiaellátási fejlemények magjához, továbbá a Rozsnyeft hosszú távú garanciát adott a szállításra.

Lengyelország energiaellátásának fokozottabb biztonsága érdekében Algériával is tárgyalt. A lengyel gazdasági miniszter az algériai olajtárca vezetőjével aláírt egy emlékeztetőt, amelyben az energiaügyi együttműködés mellett tárgyalásokat helyeznek kilátásba algériai cseppfolyósított földgáz szállításáról Lengyelországnak 2010-től. Lengyelország a gázt fogadó kikötő építését kezdi meg, Swinoujscieben, amely 350 millió euróba kerül majd és 2011-től működik majd.