Január végétől újra lehet pályázni

Vágólapra másolva!
Január végéig négy új pályázati kiírás jelenik meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A pályázatok tervezetei jövő héttől már nyilvánosak lesznek, ám beadni őket csak februártól lehet - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében január végéig négy új pályázati kiírás jelenik meg a gazdaságélénkítés, a foglalkoztatás-bővítés és a humánfejlesztés témakörében - közölte Bajnai Gordon, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A tervezetek a jövő héttől lesznek nyilvánosak, ám végleges formába a szakmai szervezetekkel történő konzultáció után kerülnek, a pályázatokat februártól folyamatosan lehet beadni.

A kormánybiztos elmondta, hogy 2007-ben a kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére 20 milliárd forint, a munkahelyteremtésre, a hátrányos helyzetű kistérségek esetében 9 milliárd, a vállalati képzésre egymilliárd, míg a Lépj előre program folytatására, várhatóan több milliárd forint áll rendelkezésre.

A 2004-2006. évi első Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtása során, 2006 közepére az ország rendelkezésére álló 670 milliárd forintos keretet lekötötték; a biztonságos pénzfelhasználás érdekében 700 milliárd forintról született döntés - mondta Bajnai Gordon. A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy 2006 végéig az első Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak több mint a felét kifizették (az uniós szabályok szerint a források felhasználására 2008 végéig van lehetőség). Ezzel a 2004-ben csatlakozott tíz tagállam között Magyarország a második-harmadik helyen áll.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv pályázati kiírásaira 40 ezer pályázat érkezett, amelyek közül 18 ezer nyert. Támogatásban részesül 700 önkormányzat, 12 ezer kis- és középvállalkozás, több mint 450 civil szervezet és 80 egyházi közösség. Bajnai Gordon kiemelte, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv során 170 ezren részesülnek képzésben, közülük 120 ezren szereznek képzettséget. Megépül mintegy 677 kilométer út, 20 ezer háztartásba jut el az egészséges ivóvíz, 22 ezer háztartást kötnek be a csatornahálózatba. A támogatások felhasználásával 55 ezer új munkahely jön létre és 163 ezer megőrzéséhez járulnak hozzá.

A kormánybiztos úgy értékelte, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv segítette a felzárkóztatást, a területi kiegyenlítődést. Mutatja ezt az is, hogy míg Budapesten az egy főre jutó támogatás 36 ezer forint, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 57 ezer forint.

Magyarország fejlesztési tervét negyedikként adta be a 25 tagállam között 2006 decemberében. Az unió decemberben befogadta az operatív programokat, amelyek jóváhagyása négy hónapig is eltarthat - mondta Bajnai Gordon. A jövő évben az Új Magyarország Fejlesztési Terv 15 operatív programja pályázati kiírásainak bemutatására, az információk eljuttatására kétmilliárd forint áll rendelkezésre.