A szlovének már euróval fizetnek

Vágólapra másolva!
Elsőként az újonnan csatlakozott EU-tagállamok közül a szlovének vehették át az Unió közös valutáját. Szlovénia éltanulónak számít Közép-Európában. A háborút szerencsésen megúszó, volt jugoszláv tagköztársaság az euróval (is) elhúzott közép-európai EU-s társaitól. Az eurót 239,64 tolárért váltják át. Az örömöt csak Jörg Haider karintiai kormányzó árnyékolja be, aki szerint osztrák jelkép került az új szlovén kétcentesre.
Vágólapra másolva!

Január elsején Szlovéniában euróra cserélik a 15 éve forgalomban lévő tolárt. Szlovénia 1991 októberében vált meg a jugoszláv dinártól, és vezette be ezt a pénznemét. A "Küszöbön áll az euró" elnevezésű - minden szlovén családhoz eljuttatott - tájékoztató füzetecskében minden benne van, amit egy átlagpolgárnak tudnia kell a pénzcseréről.

Már túl vannak az áremeléseken

Sokan aggódnak, hogy az euró bevezetését számos termelő és kereskedő fogja kihasználni burkolt áremelésre. A nagy kereskedőcégek azonban váltig bizonygatják: nem lesz áremelkedés az euró bevezetése után. Nos, lehetséges, hogy teljesül az ígéret. Ennek pedig az a fő oka, hogy az euróval összefüggő áremeléseket már előre, az új pénznem bevezetése előtt végrehajtották.

Az eddigi árakat, amelyek euróra átszámítva valamilyen törtértéket adnának, megemelték olyan szintre, hogy átszámítva kerek euróösszegek jöjjenek ki. Kerekíteni persze elvben lefelé is lehetne, ilyesmiről azonban nem érkezett jelentés.

Néhány héttel ezelőtt egy csésze kávé olcsóbb helyeken 200 tolárba került, a váltás előtt viszont 240-be, vagyis kereken egy euróba. (Egészen pontosan 239,64 tolár egyenlő egy euróval, ezen az árfolyamon történik meg az áttérés, de értelemszerűen mindenki a legközelebb álló egész számmal, vagyis kétszáznegyvennel számol.)

A Dnevnik című ljubljanai napilap árát is 240 tolárra emelték a közelmúltban, vagyis megint csak kereken egy euróra. Több szlovén lap közzétett egy listát azokról a vállalatokról, amelyek áremelésre használták ki az átállást, de szinte egyik cég sem ismerte el, hogy árdrágításainak köze lenne az új pénznem bevezetéséhez.

Úgy tűnik, Szlovéniában kevesebb időt hagynak a lakosságnak a változás megszokására. Mindössze egy-két hónapon át adják meg az árakat párhuzamosan - tolárban és euróban egyaránt. Az új, közös európai uniós valuta bevezetése után már csak 14 napig lehet elkölteni a zsebekben, családi pénztárakban, malacperselyekben megmaradt tolárokat, s azokból is csak a bankjegyeket, a pénzérméket már nem.

A közhangulatra viszont az euró-eufória jellemző. A szlovének szerint az euró bevezetésével lépnek be igazán az Unióba. Sokan feltételezik, hogy az új pénzzel új lehetőségek nyílnak meg a szlovének előtt. A politikának is megvan minden alapja az elégedettségre és büszkeségre: az euró bevezetésének minden feltételét sikerült teljesíteni, ráadásul anélkül, hogy súlyosan meg kellett volna terhelni ehhez a lakosságot. Az államháztartás hiánya az előírt 3 százalékos küszöb alatt van, az inflációs ráta 2,4 százalékos, a munkanélküliség aránya jó ideje folyamatosan csökken, a gazdasági növekedés pedig öt százalékot tesz ki.

Az euró bevezetése logisztikailag kisebb hadművelettel ér fel, hiszen január elsején mindenhol készen kell állni az új bankókkal és érmékkel. Nem egyszerű forgalmazás közbeni cseréről van szó: egy csapásra váltják le a régi pénzt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szlovén bankok trezorjait már feltöltötték az első adag euróval, hogy ne legyenek problémák az új év első napjaiban a készpénz-felvételekkel. Összesen 2,3 milliárd eurót szállítottak ki a pénzintézetekbe. 300 millió darab euróérmét (illetve centérmét) rendelt meg a szlovén állam a finn állami pénzverdétől.