Ismét tárgyalnak a világkereskedelemről

2006.01.30. 7:41

Újraindítják a világkereskedelmi tárgyalásokat Davos után. A világgazdasági és politikai vezetők éves seregszemléjén menetrendet dolgoztak ki arra, hogy mielőbb tető alá hozzák a megállapodást, és úgy tűnik, most az EU is hajlandó engedni. A davosi találkozó kedvence ezúttal Ázsia volt, Kína mellett India igyekezett leginkább a figyelem középpontjába kerülni. A kereskedelmi megállapodások mellett, az emberiséget globálisan érintő problémák is szóba kerültek. Bono emberi jogi harcos a nagyvállalatok marketingalapjait mozgósítja az AIDS elleni küzdelemhez.

Ázsia volt a legkedveltebb téma a vasárnap véget ért davosi Világgazdasági Fórumon. Az elmúlt hetek eseményei jócskán adtak okot a világgazdasági és politikai vezetőknek, hogy a kontinenssel foglalkozzanak 35. davosi találkozójukon.

Kína és India ugrásszerű fellendülése, Irán atomfenyegetése, az iraki helyzet, valamint a Hamász győzelme a palesztin választásokon, mind-mind a világgazdaságot befolyásoló tényező lehet. Különösen India igyekezett magára irányítani a figyelmet, hogy ne tűnjön el, az egyes mérések szerint már a világ harmadik, legnagyobb gazdaságának számító Kína mögött.

A megerősített ázsiai jelenlét azonban egy másik - a világ vezetőinek figyelmét igénylő - területről, Latin-Amerikáról vonta el a figyelmet. Egyes résztvevők szerint 15 éve nem volt példa arra, hogy ilyen kevés szó esett volna Közép- és Dél-Amerikáról a Világgazdasági Fórumon.

Több mint 100 tagjával - üzletemberek, politikusok és művészek alkották a népes csapatot - az indiai küldöttség volt a legnagyobb a svájci síparadicsomban. Az indiaiak az "India mindenhol ott van" - kampánnyal, sikeresen népszerűsítették országukat a fórum résztvevői között. "A világ üzleti vezetői bizalmat szavaztak Indiának." - foglalta össze a davosi tapasztalatokat N. Szrinivaszan, az Indiai Ipari Konföderáció (CII) elnöke.

A davosi jóslatokat mindenki figyelemmel kíséri. Soros György, a magyar származású milliárdos befektető a fórumon elmondta: szerinte az USA dollár árfolyama valószínűleg a csúcsa közelébe jutott már, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy visszaesése következik. Soros a fejlődésének lassulására számít 2007 - tudósít a Reuters hírügynökség.

Újraindítják a világkereskedelmi tárgyalásokat

Forrás: MTI
A megegyezést sürgeti, hogy lejárhat az amerikai elnök mandátuma

Davosban új lendületet kaptak a Hongkongban megakadt világkereskedelmi tárgyalások. A világkereskedelmi egyezmény mielőbbi megkötése azért is sürgető, mert lejárhat az amerikai elnök, George Bush kongresszustól kapott mandátuma az egyezmény megkötésére. A résztvevők még szombaton megegyeztek abban, hogy idén tető alá hozzák a megállapodást. A szombati egyezséget természetesen heves viták előzték meg, elsősorban Robert Portmann amerikai tárgyaló, és Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa között.

Kamal Nat indiai kereskedelmi miniszter kiemelte: csak akkor jöhet létre a megállapodás, ha mind az USA, mind az EU hajlandó engedni a mezőgazdasági támogatásokból. Erre Amerika hajlandónak is mutatkozott Hongkongban, de az EU hajthatatlan volt a kérdésben. Ugyanakkor Peter Mandelson aggályait fejezte ki amiatt, hogy túlzott hangsúlyt kap a tárgyalásokon a mezőgazdaság - ez pedig elvonja a figyelmet a szolgáltató szektorról. Mandelson szerint csak akkor lehet megkötni a világkereskedelmi megállapodást, ha azzal mindenki jól jár. A menetrend ugyan elkészült a megállapodáshoz, de valószínű, hogy sok lesz a vitatott kérdés a későbbi találkozókon is.

"Mindenki arra vár, hogy a másik tegyen felajánlást" - összegezte a helyzetet Nat. A davosi megállapodás értelmében, 2006-ban a fejlett országok az összes gyapot exporttámogatás megszüntetik, áprilisig kidolgozzák az ipari termékek szabad piaci bejutását, októberig elkészítik a szolgáltató szektorral kapcsolatos egyezmény vázlatát, júliusra pedig egy munkapéldányt készítenek a szellemi tulajdon védelméről. Hogy felgyorsítsák a folyamatot, a felek kétoldalú tárgyalásokat tartanak majd a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) kívül. A tárgyalássorozatot szerdán India és az EU nyitja Londonban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK