Újra pályázható a tőzsdei bevezetés

Vágólapra másolva!
Továbbra is pályázható a tőzsdére lépés. Az állami támogatásból, amely a bevezetéssel kapcsolatos szakértői és jogi költségek fedezésére igényelhető, idén már nem csak magyar cégek részesülhetnek.
Vágólapra másolva!

Nem esik a költségvetési megszorítások áldozatául a cégek tőzsdei bevezetését elősegítő, vissza nem térítendő állami támogatás - írja a Világgazdaság. Még egyeztet ugyan a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a pénzügyi tárca, de a döntés napokon belül megszülethet, így szeptember elején az új pályázat már nyilvános lehet. A támogatás a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos szakértői és jogi költségek fedezésére igényelhető, a költségek legfeljebb 50 százalékát érheti el, maximum 25 millió forint értékben.

Először a tavalyi büdzsében szerepelt ilyen célú előirányzat. Akkor a 100 millió forintos öszszegből 87,8 millió forintot kötöttek le. A támogatáson a TvNetWork, az Állami Nyomda, a Bookline.hu és a Genex osztozott. Az Állami Nyomda tavaly decemberben, a TvNetWork idén augusztus 8-án debütált a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a Bookline kereskedése pedig a következő hét elején indulhat.

Idén bővult a potenciális pályázók köre a tavalyi pályázathoz képest, hiszen már nemcsak magyarországi, hanem az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában székhelyet fenntartó gazdasági társaságok pályázhatnak a támogatásra.

Az új társaságok tőzsdei megjelenését a BÉT is segíti, ugyanis fél évre elengedi a forgalomban tartási díjat, így a kibocsátó nagyságától függően a megtakarítás elérheti a 10 millió forintot. Idén a Graphisoft Park ingatlankezelő társaság, a Bookline.hu internetes kereskedőcég, a Genex klímagyártó és az Állami Autópálya-kezelő részvényeit várják a tőzsdére.