Az OTP is versenyben maradt a CEC Bankért

Vágólapra másolva!
A magyar OTP Bank Nyrt. és a görög Ethniki Trapeza maradt a döntőben a román CEC takarékpéntár privatizációjáért folyó versenyben - idézte a román pénzügyminisztert, Sebastian Vladescut a Rompres és a Reuters hírügynökség kedden.
Vágólapra másolva!

Az OTP vezetése örömmel nyugtázta a bejelentést - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Wolf szerint "az OTP Bank értékarányos és reális ajánlatot tett a romániai takarékpénztár többségi, 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására".

Korábban a Rompres hivatalos román hírügynökség az osztrák Raiffeisen bankot nevezte meg másik befutóként. A félreértést az okozhatta, hogy a román pénzügyminiszter korábban lehetségesnek mondta a tárgyalások folytatását mind a három bankkal, amelyek kötelező ajánlattal jelentkeztek a második fordulóban.

- Az a véleményünk, hogy mindazok a bankok, amelyek ajánlatot tettek, részt vehetnek a további privatizációs folyamatban - mondta a pénzügyminiszter a második forduló múlt heti lezárása után. A további tárgyalásokon, amelyek célja az ár emelése, elvileg a két legjobb ajánlat tevője vehet részt, de ha a harmadik helyezett ajánlata csak legföljebb 10 százalékkal marad el az elsőtől, három pályázó is folytathatja a licitet, a jelek szerint azonban a Raiffeisen ajánlata több mint 10 százalékkal elmaradt a többiekétől.

A kínált árak egyelőre nem ismeretesek. A román kormány várhatóan augusztus elsején kezd tárgyalni a döntősökkel a végső árról. A pályázók augusztus 30-ig javíthatnak a kötelező érvényű ajánlatukon. Mostani értesülések szerint a győztest szeptember végén hirdetik ki.

A befolyó pénz 9,99 százalékát a Fondul Proprietatea kapja, amelyet decemberben alakítottak a múlt rendszerben államosított ingatlanokért való kárpótlásra.