Feleződhetnek a magyar roamingdíjak

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Parlament elfogadja az Európai Bizottság rendelettervezetét, Unió-szerte maximált roamingdíjakkal dolgozhatnak majd a mobiltársaságok. A magyar szolgáltatókat egyelőre nem foglalkoztatja a kérdés, de az előirányzott számok alapján alaposan csökkenteniük kell majd a tarifákat. Lássuk, mennyivel.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, a múlt héten az Európai Bizottság (EB) megszavazta azt a tervezetet, amely drasztikusan lefaragná az (Unión belüli) külföldi mobiltelefon-használat költségeit, a szolgáltatók árrését 30 százalékra csökkentve. Eszerint a külföldön kezdeményezett helyi hívásokért legfeljebb 33 eurócentet (92 forint) lehetne számlázni percenként, másik országba 49 eurócentbe (137 forint) kerülne a telefonálás, a hívásfogadás költsége pedig 16,5 eurócent (46 forint) lenne.

Ha az Európai Parlament ezekkel a számokkal elfogadja a javaslatot, akkor a három magyar mobilcégnél a jelenlegi áraknak nagyjából a felére apadnak a díjak, de némelyik célország esetében a mérséklődés közel 70 százalékos is lehet. Nálunk ugyanis - figyelmen kívül hagyva a szezonális engedményeket és a fix összegért aktiválható kedvezményes csomagokat - átszámítva 0,96 euró (269 forint) a legalacsonyabb hazatelefonálási tarifa, a felső plafon pedig 1,35 euró (378 forint).

Ez sem kevés, de egyes tagországokban még magasabb az árszínvonal - annak ellenére, hogy az Európai Bizottság az utóbbi időben több ízben figyelmeztette az iparág szereplőit az indokolatlanul magas tarifák mérséklésének szükségességére. Érthető tehát, hogy az EB rendezni akarja a kérdést, elvégre a becslések szerinti 20 eurócentes hívásköltség közel 4-szeresét számlázzák egymásnak a társaságok, a fogyasztóknak pedig már átlagosan 1,15 eurót kell fizetniük percenként - érzékeltette az arányokat egy minapi sajtóbeszélgetésen Kecsmár Krisztián, az EB Információs Társadalom és Média Főigazgatóságának magyar munkatársa.

Magyarországon, bár nincsenek falrengető különbségek a három cég díjszabása között, a legkisebb csökkentésre alighanem a T-Mobile kényszerül majd. Az EU honlapján található, a fogyasztók eligazodását segítő összehasonlító táblázatból annyi kiderül, hogy többnyire T-Mobile-os kártyáról a legolcsóbb a hazatelefonálás és az sms-küldés, a hívásfogadásban viszont a Vodafone a nyerő. A Pannon egyik szegmensben sem számít kimondottan olcsónak, nagy előnye viszont, hogy árai egységesek, nem kell a partnerszolgáltatóit keresgélni.