Kisebb a vártnál az októberi hiány

Vágólapra másolva!
Tízmilliárd forinttal kevesebb volt a vártnál az államháztartási hiány októberben. A deficit 52,4 milliárd forint, szemben a 62,8 milliárd forintos korábbi, pénzügyminisztériumi prognózissal. A PM szerint a folyamatok kedvezőek, azonban továbbra is tartják magukat a 2006-ra jósolt 10,1 százalékos GDP-arányos hiányprognózishoz.
Vágólapra másolva!

Októberben 52,4 milliárd forint volt az államháztartás hiánya. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a hiány alatta maradt a várakozásoknak. A hiányprognózis 62,8 milliárd forintról szólt. Várfalvy István, a PM szakállamtitkára szerint elsősorban a tb-alapok hiánya lett kedvezőbb. Bizonyos adóbevételeknél kevesebb pénzt sikerült begyűjteni, de összességében a hiány 10 milliárd forinttal alatta maradt a várakozásoknak.

Az államháztartás tíz havi pénzforgalmi hiánya, október végén 1509,6 milliárd forint volt, - önkormányzatok nélkül. Ez a GDP 6,49 százalékát teszi ki. A PM korábban 6,53 százalékos deficitet jósolt októberre, 1520,0 milliárd forintos hiányt.

A prognózishoz képest a költségvetésben a kiadás oldalon minden a prognózis szerint alakult. Időközben azonban döntés született az állam elleni reptér-perben, az itt fizetendő kártérítés még nem szerepelt az előrejelzésben. A bevételi oldalon az áfa-bevételek alacsonyabbak voltak, ez elsősorban az üzemanyagár-csökkenésnek tudható be. Ugyanakkor az szja-bevétel kedvezőbb volt a vártnál, a többi bevétel a prognózis szerint alakult.

Várfalvy elmondta: bár az adatok kedvezően alakulnak - az NA Rt. Adósságainak állami átvállalása mellett is, a PM egyelőre tartja magát a 2006-os évben a 10,1 százalékos, 2056,4 milliárd forintos hiány előrejelzéshez.

A PM novemberre magasabb hiányösszeggel számol. Várfalvy elmondta: a novemberi hiány minden évben magasabb, ekkor kezdik ugyanis kifizetni a 13. havi nyugdíj első ütemét. A hiány összesen 230 milliárd forint lesz, ugyanis a nyugdíjak miatt az NA Rt.-adósság állami átvállalásának első üteme, 60 milliárd forint is ekkor esedékes. A decemberi hiány kedvezőbben alakul majd: az adósságátvállalás második ütemén kívül - 292 milliárd forint - nulla forintos lesz a mérleg. "A 10,1 százalékos hiány az év végéhez közeledve mind inkább reálisnak tűnik" - erősítette meg a korábbi előrejelzéseket a PM szakállamtitkára.