Nincs döntés az MTelekom osztalékáról

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom szerdai közgyűlése a napirendi pontok tárgyalása nélkül zárult le, így döntések sem születtek - hozta nyilvánosságra társaság. Az ok, hogy vizsgálat folyik a Magyar Telekom montenegrói érdekeltségének ügyében, így nem lehet lezárni a vállalat tavalyi mérlegét.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a felügyelőbizottság saját hatáskörben összehívott közgyűlése azért nem volt sikeres, mert a jogszabályok által előirt határidőn belül, azaz 15 nappal korábban nem tették közzé a 2005. évi beszámolót és az osztalékfizetési javaslatot.

A társaság korábban közölte: elkötelezett az iránt, hogy teljes mértékben megfeleljen az ügyben illetékes hatóságok követelményeinek és elvárásainak. A társaság törekszik arra, hogy az ésszerűen lehetséges legrövidebb időn belül elfogadtassa éves eredményeit.

A Magyar Telekom felügyelőbizottsága október 2-i ülésén határozott úgy, hogy saját hatáskörében közgyűlést hív össze, amelynek napirendjén szerepel a beszámoló és az osztalékfizetési javaslat megtárgyalása is.

A közgyűlési előterjesztés és a beszámoló elkészültének akadálya, hogy folyik egy vizsgálat a Magyar Telekom montenegrói érdekeltségének bizonyos kifizetéseivel kapcsolatban, s annak lezártáig a társaság nem tudja lezárni a tavalyi mérlegét.

A Magyar Telekom október 9-i rendkívüli közgyűlésén arról tájékoztatták a részvényeseket, hogy a vizsgálat még tart, és az igazgatóság a 2005. évről még semmilyen pénzügyi kimutatást nem hagyott jóvá.

Kiderült az is, hogy a montenegrói leányvállalat által kötött konzulensi szerződések a korábban jelzett 700 millió forinttal szemben 1,98 milliárd forintról szólnak, és a vizsgálattal kapcsolatban felmerült költségek elérik a 3,1 milliárd forintot.

A Magyar Telekom 2006. február 13-án közzétett, nem auditált 2005. évre vonatkozó pénzügyi beszámolója alapján az igazgatóság a tavalyi évihez hasonló mértékű, 70 forint körüli osztalék kifizetését tartja indokoltnak, minden 100 forint névértékű törzsrészvény után. Az akkori közlés szerint az igazgatóság az osztalék pontos összegére vonatkozó javaslatát majd a vizsgálat, illetve az azt követő audit lezárása után fogja megtenni.