Még nem dönthet az osztalékról az MTelekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom csütörtökön nem tette közzé 2006. november 15-én tartandó közgyűlésének határozati javaslatait így nem születhet döntés azokról a rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem áll a Magyar Telekom (MT) Nyrt. rendelkezésére a társaság tavalyi pénzügyi beszámolója és osztalékfizetési javaslata, ezért azok hiányában nem állt módjában előírás szerint közzétenni a november 15-i közgyűlés határozati javaslatait sem. Ezt a társaság csütörtökön közleményben jelentette be.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a hatályos jogszabályok és az MT alapszabálya alapján legalább 15 nappal az éves beszámoló elfogadására összehívott közgyűlést megelőzően nyilvánosságra kellene hozni az éves beszámoló, az igazgatóság és a felügyelő bizottság jelentésének lényeges adatait, valamint a napirenden szereplő előterjesztések összefoglalóját és a határozati javaslatokat.

A társaság elkötelezett az iránt, hogy teljes mértékben megfeleljen az ügyben illetékes hatóságok követelményeinek és elvárásainak. A társaság törekszik arra, hogy az ésszerűen lehetséges legrövidebb időn belül elfogadtassa éves eredményeit.

Az Magyar Telekom felügyelőbizottsága október 2-i ülésén határozott úgy, hogy saját hatáskörében közgyűlést hív össze, amelynek napirendjén szerepel a beszámoló és az osztalékfizetési javaslat megtárgyalása is.

A közgyűlési előterjesztés és a beszámoló elkészültének akadálya, hogy folyik egy vizsgálat a Magyar Telekom montenegrói érdekeltségének bizonyos kifizetéseivel kapcsolatban, s annak lezártáig a társaság nem tudja lezárni a tavalyi mérlegét.

A Magyar Telekom október 9-i közgyűlésen arról tájékoztatták a részvényeseket, hogy a vizsgálat még tart, és az igazgatóság a 2005. évről még semmilyen pénzügyi kimutatást nem hagyott jóvá.

Kiderült az is, hogy a montenegrói leányvállalat által kötött konzulensi szerződések a korábban jelzett 700 millió forinttal szemben 1,98 milliárd forintról szólnak, és a vizsgálattal kapcsolatban felmerült költségek elérik a 3,1 milliárd forintot.

A Magyar Telekom 2006. február 13-án közzétett, nem auditált 2005. évre vonatkozó pénzügyi beszámolója alapján az igazgatóság a tavalyi évihez hasonló mértékű, 70 forint körüli osztalék kifizetését tartja indokoltnak, minden 100 forint névértékű törzsrészvény után. Az akkori közlés szerint az igazgatóság az osztalék pontos összegére vonatkozó javaslatát majd a vizsgálat, illetve az azt követő audit lezárása után fogja megtenni.

Az előzmények közé tartozik az is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban 6 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Telekomra, és figyelmeztette a társaságot a rendszeres tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó jogszabályok betartására.