Megkezdődött az INA-kibocsátás

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a horvát olajtársaság, az INA állami kézben lévő részvényeinek értékesítése, a privatizációt bonyolító szervezet hétfő óta fogadja a papírokra érkező ajánlatokat - tudósított a HINA hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A magánosítás során a cég papírjainak 15-17 százalékát értékesítik, a végső mennyiség az érdeklődés nagyságától függ. A kormány az eladási ársávot 1400 és 1900 kuna között határozta meg részvényenként, ami a cég teljes értékét 2,5 és 3,3 milliárd dollár közé teszi. Az ajánlatokat a jegyzési elsőbbséget élvező magánbefektetők november 23-áig, az intézményi befektetők november 27-éig tehetik meg, a kormány ezt követően határoz a részvények végső áráról és elosztásáról is, a papírok transzferjére pedig december 1-jén kerül sor - írja a Napi Gazdaság.

A privatizációból akár félmilliárd dollár is befolyhat a horvát állam számláira. Az egyelőre nem látszik, hogy az INA-ban jelenleg 25 százaléknyi tulajdonrészt birtokló Mol, mikor növelheti részesedését az áhított 50 százalékos szint fölé.