IEB: 73 százalékkal nagyobb eredmény

Vágólapra másolva!
Az Inter-Európa Bank (IEB) Nyrt. 3,276 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el az év első kilenc hónapjában, ami 72,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 1,896 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A profitban meghatározó szerepet játszott az FHB részvények értékesítése - közölte a társaság kedden. A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az IEB csoport konszolidált adózás előtti profitja 4,21 milliárd forint volt, 72,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A jelentés szerint a profit alakulását a bank mellett elsősorban a pénzintézet ügynökeként tevékenykedő IE New York Broker és az IE befektetési Alapkezelő eredménye befolyásolta.

A nettó kamatbevételek 6,6 milliárd forintot tettek ki, ami 3,6 százalékos növekedésnek felel meg, a jutalékbevételek összege 2,45 milliárd forint volt, a növekedés 9,3 százalék.

Az IEB csoport mérlegfőösszege 306,3 milliárd forint volt szeptember végén, 2,9 milliárd forinttal kevesebb, mint az anyabanké. Az egy évvel korábbihoz képest a konszolidált mérlegfőösszeg 30 százalékkal nőtt. A bővülés a bank tevékenységének köszönhető, amit eszközoldalon az ügyfélhitelek 43 milliárd és a bankközi kihelyezések 22 milliárd forintos növekedése, míg forrásoldalon az ügyfélbetétek 61 milliárd, a saját tőke 2,5 milliárd és bankközi kötelezettségek 4,2 milliárd forintos növekedése jellemez.

Az IEB saját tőkéje szeptember végén 17,634 milliárd forint volt 14,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bank nem konszolidált adózott profitja 3,048 milliárd forint volt, míg tavaly az első kilenc hónapban 1,606 milliárd forint. Ebben főszerepet játszott az FHB részvények értékesítése, amelynek összege megközelítette a 1,5 milliárd forintot. A bank mérlegfőösszege szeptember végén 309 milliárd forint volt, 73 milliárd forinttal több mint egy évvel korábban.