Jóváhagyták a Démász-papírok vásárlását

Vágólapra másolva!
A Magyar Energia Hivatal (MEH) hozzájárult, hogy az EDFI 75 százalékot meghaladó részesedést szerezzen a Démász Nyrt.-ben - tette közzé áramszolgáltató társaság pénteken.
Vágólapra másolva!

Az EDF International (EDFI) S.A., a Démász 60,91 százalékos főtulajdonosa augusztus 28-án tett nyilvános vételi ajánlatot - amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) már egyaránt jóváhagyott - a Démász részvényeire. Az EDFI egyidejűleg kérelmezte a Budapesti Értéktőzsdétől a Démász részvények kivezetését.

Az ajánlati ár részvényeként 20 000 forint. Amennyiben az összes részvényt felajánlják a Démász tulajdonosok, a tranzakció értéke 28,95 milliárd forint.

A Démász közgyűlése feltételesen döntött a tőzsdei kivezetéshez kapcsolódóan az alapszabály módosításáról, illetve határozott az alapszabály átalakításáról a tőkepiaci és a gazdasági társaságokról szóló törvénynek, a BÉT rendelkezéseinek, valamint a gyakorlati működési igényeknek megfelelően.

A Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Démász) mintegy 755 ezer közüzemi és szabadpiaci ügyfél számára szolgáltat elektromos áramot és folytat elosztói tevékenységet. A Démász 18 000 négyzetkilométernyi területen rendelkezik kizárólagos áramszolgáltatói joggal, ami Magyarország területének kb. 20 százalékát jelenti és 28 500 kilométeres elosztóhálózatot üzemeltet.

A Démász 2005-ben 356 millió euró (88,4 milliárd forint) árbevétel mellet 22 millió euró (5,3 milliárd forint) nettó eredményt ért el. A cég 1800 főt foglalkoztat, és jelenlegi piaci kapitalizációja meghaladja a 231 millió eurót (64,1 milliárd forintot).