Október végéig kérhető a gázártámogatás

Vágólapra másolva!
Egyelőre a lehetséges jogosultaknak kevesebb mint a fele kap szociális gázárkedvezményt. A kérvény beadására már csak két hét van, október végén ugyanis lejár a végső határidő - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Augusztusban és szeptemberben összesen 68 ezren váltak jogosulttá a szociális gázártámogatásra - mondták a Gázszolgáltatók Egyesülésénél. A rendszert kidolgozó tárca korábban az érintettek körét 104 ezer nagycsaládosra, illetve 83 ezer súlyos fogyatékosra tette. A lehetséges jogosultaknak tehát jelenleg kevesebb mint a fele kap kiemelt gázárkedvezményt. A kérvények beadásának végső határideje október 31.

Az illetékes szociális minisztériumnál csak az augusztusi adat volt meg: e szerint az első hónapban 36 900-an kaptak kedvezményt. A tárca illetékese szakmai tapasztalatai alapján a kérvényezők számának növekedésére számít. Ezt a 68 ezres adat cáfolni látszik, amely szerint a szeptemberi érdeklődés a legnagyobb jóindulattal is csak szinten maradt. A Főgáznál a szeptemberi szám éppenséggel megfeleződött. Az önkormányzatoktól szintén olyan jelzések érkeztek, hogy augusztusban nagyobb volt a tumultus, mint most. Ez logikus is, hiszen minél később jelentkezik valaki, annál később válik jogosulttá. A tárca illetékese arra a kérdésre, hogy tesznek-e valamit az utolsó határidő előtt a jelentkezők számának bővítése érdekében, úgy felelt, hogy a lehetőséget az összes fórumon igyekeznek ismertetni.

A kormány már tavaly meghirdette, hogy igazságtalannak tartja a gázártámogatás jelenlegi rendszerét, ezért igyekszik a rászorulóknak nagyobb, a többieknek pedig kevesebb kedvezményt nyújtani. Idén ez felemás módon valósult meg: az állam immár több mint 150 milliárd forintot költ el az általános gázártámogatásra és csak mintegy 3 milliárdot a rászorulókéra. Ráadásul ez utóbbi szám valószínűleg alacsonyabb lesz, bár a tárca illetékese ezeket a spekulációkat korainak tartotta.

A legtöbb kérvényt a Tigáz területén nyújtották be. Ez a teljes létszám mintegy 40 százaléka. A fővárosban 4100 család kap augusztustól és további 2050 szeptembertől szociális gázárkedvezményt - mondta Csallóközi Zoltán, a Főgáz igazgatója. Előzetesen a társaság a beérkezett igényeknek mintegy kétszeresére számított. Az igazgató sem tartotta ugyanakkor kizártnak, hogy ez a szám a végső határidő közeledtével még nőhet.

A Magyar Államkincstár korábbi tájékoztatása szerint összesen 344 ezer érintett családnak postázták az igénylőlapokat. Ez a gáz- és távhőtámogatásra jogosultak köre együtt. (A tárca korábban 63 ezerre tette azoknak a távhőtámogatásra jogosultaknak a számát, akiknek ezt igényelniük kell.) Néhány tízezer érintettnek nem postáztak: nekik az íveket az önkormányzatnál kell átvenniük. A kitöltött kérvényeket ugyanide kell beadni. Miskolcon 2353 kérelem érkezett be, amelynek mintegy fele gázra, fele távhőre vonatkozott - közölte Jirkovszkiné Szép Mária szociális főosztályvezető.

Arra, hogy miért volt viszonylag alacsony a gázártámogatásra jelentkezők száma, sokfajta lehetséges magyarázat érkezett. Egyesek úgy vélik, a jelentkezés adminisztrációja sikeredett bonyolultra. Ennek ellentmondani látszik, hogy a források minimális nagyságrendben számoltak be problémás beadványokról. A Tigáznál mintegy ezer esetben kellett utólagos adatellenőrzést végezni; a Főgáznál ez a szám 57 volt. Ha ezek utólag mégis jogosnak bizonyulnak, a csúszás miatt az első hónapra jutó kedvezményeket a következő számlából vonják le. Apróbb fennakadások ezen túlmenően is lehetnek, elsősorban olyan kisebb települések esetében, amelyek esetleg nem bírják az ügyben rájuk háruló - nem kis - adminisztrációs terheket - vélik az egyesülésnél.

A szakértők számításai sem biztos, hogy túl kecsegtetőek: egy átlagos rászorulónál a komoly utánajárást igénylő gázárkedvezmények havonta csupán néhány száz forintra rúgnak. Igaz, a szociális tárca szakértői ezt a számot havi 800-4000 forintra tették. Most tehát a távfűtéses lakásokban lakók járnak jobban: ők ugyanis - ha automatikusan jogosultak, illetve kérelmüket elfogadják - október és december között havonta 2500 forint készpénzt kapnak.

Sokan viszont október 31. előtt újabb nagy rohamot jósolnak. Szerintük az emberek egy része a meleg szeptember miatt talán még nem eszmélt, de ha esetleg még a határidő előtt lehűl az idő, ők is beadják a kérvényüket.