A tojás 10 százalékkal drágul novemberig

Vágólapra másolva!
A közeljövőben mintegy 10 százalékos tojásár-emelés várható. Magyarország az egy főre jutó tojásfogyasztás szempontjából a világon az első öt ország közé tartozik: az éves fogyasztás fejenként átlagosan 300 darab - hangzott el a Baromfi Terméktanácsnak a tojás világnapja alkalmából rendezett keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben mintegy 10 százalékos tojásár-emelés várható - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. A szakember ezt a takarmány- és az energiaárak növekedésével, valamint a bérköltségek és az áfa emelkedésével indokolta. Szerinte az áremelkedésre legkésőbb november közepéig sor kerül.

Jelenleg a tálcás tojás átlagos nettó átadási ára - amit a termelőnek a kereskedők fizetnek - 14 forint körül mozog darabonként. A dobozos tojás darabja ennél mintegy három forinttal drágább. Így az áremelést követően a termék darabjáért általában 19-20 forintot kell majd a kereskedőknek adniuk a tojásért.

A szakember megjegyezte: erre az árra jön még az áfa és a kereskedelmi árrés, így alakul ki a fogyasztói ár, amely üzletenként eltérő.

Az elfogyasztott tojás 50 százaléka a kereskedelmi forgalomból származik, a nagy bolthálózatokban évente mintegy 1,2 milliárd darab tojást adnak el. E mennyiség mintegy 20 százalékát adja az import, amely az ország uniós csatlakozása óta emelkedik.

Magyarországon a tojótyúk-állomány megközelíti a 15 millió darabot, ebből kétmillió a tenyészállat, mintegy ötmillió darab az úgynevezett intenzív tojótyúk, háztáji körülmények között pedig 8-9 millió tyúkot tartanak - közölte Bokros Zsigmond, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

MTI/[origo]