Pályázattal segíti a tőzsdére jutást a GKM

Vágólapra másolva!
Idén is meghirdeti a cégek tőzsdére jutását támogató, 100 millió forintos kerettel rendelkező pályázatát a gazdasági tárca. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 100 ezer euró.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) közreműködésével a tavaly elindított program folytatásaként írta ki pályázatát. A 2005-ben meghirdetett pályázaton négy cég (Állami Nyomda, TvNetwork, Bookline, Genex) nyert el támogatást, melyek közül az első három tőzsdei bevezetése már sikeresen meg is történt.

A támogatás célja a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, mely egyrészt nagyobb rugalmasságot, transzparens cégértékelést, részvényeik tekintetében likviditást biztosít a cégeknek (tulajdonosaiknak), másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol.

A pályázat meghirdetésekor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatása előirányzatán rendelkezésre álló keretösszeg 100 millió forint, de amennyiben indokoltan szükséges, a keretet más forrásból kiegészítik.

A támogatásra az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak, amelynek feltétele, hogy a pályázat benyújtását megelőzően a pályázó csatlakozzon a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke a bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 100 ezer euro (jelenleg mintegy 27 millió forint).

A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvények 2007. június 1. napjáig bevezetésre kerüljenek a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják, hogy a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak. Pályázatot 2006. november 17-ig folyamatosan lehet beadni, az elbírálás is folyamatos.

A pályázati formanyomtatvány a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium internetes honlapjáról letölthető és ugyanott megtalálható a részletes útmutató. A tőzsdei bevezetés feltételeivel kapcsolatban a BÉT is felvilágosítást ad.