Emelkedő osztalékot tervez a Graphisoft Park

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsdére augusztus végén bevezetett Graphisoft Park a következő két évben a háromszorosára tervezi bővíteni a jelenlegi 16 ezer négyzetméteres épületállományát, és a cég vezetésének tervei szerint a növekedő mértékű bevétel és nyereség mellett osztalék kifizetésére is sor kerülhet a jövőben.
Vágólapra másolva!

A ingatlanfejlesztéssel és hasznosítással foglalkozó társaság hétfői közleménye szerint a Graphisoftból kivált Graphisoft Park önálló működésének első, 2006-os töredék évében hozzávetőleg 1 millió euró, 2007-re 5 millió, 2008-ra 6,4 millió, 2009-től pedig évi 7,5 millió euró nettó bérleti díj bevétellel számol a park jelenlegi területén már felépült, illetve most épülő létesítményekből.

A társaság üzleti tervei szerint a működési költségek, a kamatfizetés és a hiteltörlesztésre, illetve további fejlesztésekre fordítható amortizáció, valamint az adófizetés után fennmaradó, nettó nyereséget osztalékfizetésre fordíthatja.

A jövőre tervezett 5 millió euró nettó bérleti díjbevétel mellett képződő nyereségből, a vállalat a két eurócent névértékű részvényekre, részvényenként nyolc eurócent osztalék kifizetését tervezi - közölte Bojár Gábor, a Graphisoft SE vezérigazgatója.

A következő 4 évben pedig 18, 20, 22 és 25 eurócent osztalék kifizetése képzelhető el.

A Graphisoft Park augusztus 21-én vált ki a szoftverfejlesztő Graphisoft SE-ből, az 1998 óta tőzsdén lévő Graphisoft, 2002 óta önálló üzletágként kezeli az ingatlanhasznosítást. Tavaly, ebből a tevékenységből 3,074 millió euró bevétel származott, a nettó profit, azaz a működési költségek, a kamatfizetés és hiteltörlesztésre, illetve további fejlesztésekre fordítható amortizáció, valamint az adófizetés után fennmaradó nyereség 1,143 millió eurót tett ki.

Idén, éves szinten 3,2 millió euró bevétellel és 359 ezer euró nettó profittal számolt a társaság. A nyereség, a kiválás és a tőzsdei bevezetés egyszeri költségei miatt csökkent. Jövőre 800 ezer eurót vár a Graphisoft Park, 2008-ban 1,8 milliót, 2009-ben pedig két millió euró nyereséggel számol a cég.

Eddig 28,54 millió euró értékű beruházás valósult meg a Graphisoft Parkban. A tervek szerint 2008 végéig a meglévő területen befejezik az ingatlanfejlesztést. Három projektet kezdtek meg, és ezek befejezésével, a jelenlegi 16 ezer négyzetméter épületállomány háromszorosára bővül. A beruházási költségek 2008-ig meghaladják a 46-48 millió eurót.

Ehhez mintegy 40 millió euró hitelt vesz fel a Graphisoft Park. A Graphisoft korábban a nyereségből finanszírozta az ingatlanfejlesztést. A társaság, a jelenleg birtokolt földterületeken kívüli fejlesztési tervekkel nem rendelkezik, de a későbbiekben megvizsgálják ezt a lehetőséget is - mondta Bojár Gábor.

A Graphisoft Park SE vezérigazgatója, Kocsány János elmondta, hogy a beruházások megtérülése átlagosan nyolc év, míg a budapesti ingatlanpiacon, az átlagos megtérülés eléri a tíz évet.