Drágul a hús és a kávé

Vágólapra másolva!
A hússzövetség szerint akár negyedével is emelkedhet a hús ára az adóemelések miatt. Ugyanakkor a kávéfogyasztókra is rossz idők járnak: a rossz vietnami termés miatt a robusta-kávébab hétéves csúcsot döntött a londoni árutőzsdén.
Vágólapra másolva!

A Hússzövetség a hús és hústermékek árának 10-25 százalékos emelkedését tartja valószínűnek az áfa-változás, az energiaár-emelés, a vállalkozások adó- és járulékterheinek növekedése eredményeként.

A szövetség szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a vágóhidak és húsfeldolgozók költségeit jelentősen növeli az ipar által felhasznált energiahordozók árainak emelkedése, a adóteher-növelésről szóló döntés. A forint euróhoz mért árfolyamának gyengülése nemcsak a devizában felvett adósságok törlesztő részleteit emeli meg, hanem a termelés folyamán felhasznált importból származó anyagok árait is.

Az elmúlt hónapok, de különösen az elmúlt hetek során a keresleti piac miatt az egész Európai Unióban jelentősen megemelkedett az élősertés illetve a sertéshús alapanyag ára. Az élősertés ára a nyár folyamán 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, az állattenyésztés költségeinek várható növekedése miatt jelentős csökkenés a közeljövőben nem várható. Még akkor sem, ha a kereslet és a kínálat egyensúlya helyreáll - jegyzi meg a közlemény.

Ezért a húsipar által előállított termékek értékesítési árait is emelni kell. A vállalkozások ezeket a hatásokat hatékonyságjavítással nem tudják ellentételezni - hangsúlyozza a közlemény.

A kávé ára is emelkedik

Jelentős spekulációs ármozgások közepette a nyersanyagpiaci határidős kávéár kedden 7 éves csúcsára jutott a robusta típusú kávénál, de szerdán a piac szereplői profitot vettek ki a drágulásból és az ár 4 százalékot zuhant. Elemzők szerint még több hónapig magas szinten ingadozó árra kell számítani a kávépiacon ennél a máskülönben az arabica kávénál jóval olcsóbb kávéfajtánál.

Az új árfelhajtó spekulatív vásárlásokat az a hír indította el, hogy Vietnam, a fő exportáló kávétermése a nagy esőzések miatt a most induló betakarítási szezonban jelentősen csökkenhet. Emiatt pedig a jelentős felhasználónak számító Olaszország raktárkészleti elapadhatnak. Minderről azonban csak hónapok múlva lehet biztosat mondani.

A robusta az azonnal oldódó kávéféleségek fő alapanyaga, tonnája Londonban elérte az 1750 dollárt is, novemberi szállításra kedden az 1586 dollárt. Az idén a robusta piaci ára ezzel már 50 százalékos emelkedésig jutott, elsősorban amiatt, hogy a kínálat nagyságát rendre a kereslet alatt látják a piaci tényezők. Az árak az idén a Nemzetközi Kávészervezet szerint is felfelé mennek inkább, ha már nem is jelentősen. Az üzletek szintjén 5 százalék körüli lehet majd a drágulás. 2003-ban még a kávé árának összeomlása volt a piac fő problémája. Akkor is Vietnam volt a "ludas", túl sok kávét szüreteltek az országban.

itt