Jelentős bevételnövekedést vár a Richter

Vágólapra másolva!
Továbbra is 10 százalék feletti bevételnövekedést vár idén dollárban számolva a Richter Gedeon Nyrt. A Szovjetunió utódállamaiban 15-20 százalékos bővülésre számít a társaság - mondta Bogsch Erik vezérigazgató csütörtökön Budapesten a gyorsjelentés közzétételét követő sajtótájékoztatón. Tavaly a magyar gyógyszercég 705 millió dollár árbevételt ért el.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az első félévi kiugróan magas pénzügyi nyereségben döntő hányad volt a nem realizált árfolyamnyereség, ami miatt a második félévet egészen biztosan ennél alacsonyabb pénzügyi profittal zárja a társaság.

A vezérigazgató hozzáfűzte: az első félévben elkönyvelt 5,922 milliárd forint nem realizált árfolyamnyereség, ami több mint 68 százaléka volt a pénzügyi profitnak, a szerdai középárfolyamon számolva már mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebb lenne.

Bogsch Erik elmondta, hogy a belföldi piacon forintban is árbevétel-csökkenésre számít a társaság, míg az Európai Unió átlagában euróban számolva 10 százalékos bővülést remél. Az Egyesült Államokban a magas bázis miatt az árbevétel stagnálása várható. Az orosz, illetve a FÁK egészének piacán a magas bázis miatt lesz a korábbinál mérsékeltebb, 15-20 százalék között a bevétel növekedése - tette hozzá Bogsch Erik.

A vezérigazgató jelezte azt is, hogy a lengyel kormány által, a lengyel fizetőeszköz gyengülése miatt az import gyógyszer-készítményekre július elsején bevezetett 10-15 százalékos árcsökkentés éves szinten egymillió euró bevételkiesést és ugyanannyi profitcsökkenést jelent a Richter számára.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a Bayer céggel megszüntetett közös hazai disztribúció 3 milliárd forinttal csökkenti a Richter éves árbevételét, de a profitra nincs hatással.

A gyógyszergyártó az év első felében árbevétel-arányosan 9,7 százalékot költött kutatás-fejlesztésre és éves szinten hasonló arányt tervez. Beruházásra az első hat hónapban 6,4 milliárd forintot fordított a gyógyszergyártó, és egész évre a múlt évi 25 milliárd forint körüli beruházási érték várható.