A BÉT-tel egyesülne a nagyszebeni tőzsde

Vágólapra másolva!
Mivel kilátástalan a Bukaresti Értéktőzsdével (BVB) való egyesülés, a Nagyszebeni Származékos és Árutőzsde (BMFMS) külföldi partnert keres, közülük legesélyesebb a Budapesti Értéktőzsde - nyilatkozta Teodor Ancuta, a nagyszebeni börze elnöke a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Bár a nagyszebeni és a bukaresti tőzsde közgyűlése is jóváhagyta a fúziós kezdeményezést - közös fejlesztési protokollt is aláírtak -, de azóta semmilyen előrelépés sem történt a két tőzsde egyesülésével kapcsolatban. Mi több, a román sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a BVB az athéni börzével vagy a Bécsi Tőzsdével alakítana ki szoros együttműködést, és a BVB származékos termékeit valamelyik említett tőzsde platformján forgalmaznák - kihagyva Nagyszebent, pedig csak nekik van Romániában erre illetékes tőkepiaci felügyeleti engedélyük.

E fejlemények tükrében az erdélyi tőzsde három legnagyobb részvényese rendkívüli közgyűlést kezdeményezett. Egyebek között azt indítványozzák: a grémium hagyja jóvá, hogy a tőzsde részvényeit más börzékre is bevezessék, hozzanak létre bizottságot, amely felvenné a kapcsolatot a régió börzéivel. A rendkívüli közgyűlés dátumáról július huszonegyedikén döntenek a nagyszebeni tőzsde vezetői.

Teodor Ancuta azt is elmondta, hogy eddig már kétszer tárgyaltak a BÉT vezetőivel, s tapasztalataik nagyon jók. Szerinte gazdasági szempontból csak előnnyel járna az esetleges fúzió a BÉT-tel, hiszen a budapesti tőzsde tízszer nagyobb a bukarestinél a forgalmat tekintve, kiváló és bejáratott a kereskedési rendszere, a román részvényeket be lehet vezetni a BÉT-re is, a magyarokat pedig az erdélyi tőzsdére. Budapest vonzereje rendkívül erős, a párizsi után a második legnagyobb árupiaca van. A budapesti fúzióval a nagyszebeniek életet lehelnének a jelenleg vegetáló árupiaci szekcióba; bevezetnék az aranykontraktusokat is, és megnyílna a gabonakereskedés. Fizikai szállítás is lehetséges lenne valamelyik dunai kikötőből. A fúzió további előnye az is, hogy ugrásszerűen fejlődne a kereskedés, nőne a likviditás, hiszen megnyílna egymás számára a két szomszédos ország tőkepiaca.

Igazi hátrányt az esetleges magyar fúzióban a szebeniek nem is látnak, és az európai piac említésével könnyen elháríthatják azokat a támadásokat, amelyek ilyenkor adódnak: egy újabb "magyarországi láb" kerül Erdélybe, "elesik a tőzsde is". Teodor Ancuta szerint időnként hallhatóak ilyen megjegyzések, de nem jellemzőek a nyugatias Nagyszebenben, amely véleménye szerint az erős szász kötődései miatt jó partnere lehetne például a Deutsche Börsének is.

Kérdés viszont, hogyan reagál majd egy ilyen kezdeményezésre a Bécsi Tőzsde, amelynek 12,50 százalékos közvetlen tulajdona van a BÉT-ben. A bécsi börze ugyanis erős kapcsolatokat ápol a Bukaresti Értéktőzsdével, közös indexük is van, a ROTX. A nagyszebeni tőzsde idei tervezett profitja 1,6 millió euró, 2006 első felében 1,7 millió kontraktust kötöttek 2,6 milliárd lej értékben, ez a tőzsde kilencéves fenállása óta létrejött összkötések 45 százalékát teszi ki.