Az indiai tőzsdét nem rázza meg a terror

Vágólapra másolva!
Nem rázta meg az indiai tőzsdét a Mumbaiban, az ország üzleti fővárosában elkövetett véres merénylet. Bár szakértők attól tartottak, hogy a vonatrobbantások hatására az indiai tőzsde meredek zuhanásba kezd, a nyitás óta csak enyhén esett az index. A tőzsde iránti bizalmat az indiai infotechnológiai cégek kiemelkedő profitjelentései óvták meg.
Vágólapra másolva!

A félelmek ellenére nem okozott pánikot a tőzsdén a Mumbaiban, India pénzügyi központjában végrehajtott vonatrobbantás. A keddi merényletsorozatban ingázókkal tömött vonatokat robbantottak fel. A merényletnek több mint 180 halálos áldozata és 800 sebesültje van.

Mumbai - korábban Bombay - India pénzügyi központja, itt van India két legnagyobb tőzsdéje: a Bombay Stock Exchange (BSE) és az Indiai Nemzeti Tőzsde (NSE). Itt található az Indiai Nemzeti Bank és a pénzverde is. A korábban textiliparból, és a kikötőből meggazdagodó városban a nyolcvanas években megindult ugrásszerű fejlődés óta olyan indiai multik építették ki főhadiszállásukat, mint a Tata-csoport. Ugyanakkor itt van a hatalmas összegeket forgató indiai moziipari központ, Bollywood is.

A robbantások hírére sok nemzetközi elemző meredek zuhanást várt a mumbai tőzsdéken. A tőzsdeindex azonban mindössze 0,3 százalékot esett a merényletek hírére a BSE-n. A tőzsdén ugyanakkor jelentősen növelte a befektetői bizalmat, hogy az ország egyik legnagyobb e-technológiai vállalata, az Infosys jelentős profitnövekedésről szóló jelentést tett közzé.

"Nem ez volt az első merénylet, az emberek hozzászoktak az ilyesmihez" - magyarázza a pánik elmaradásának okait Hemen Kapadia tőzsdei elemző a BBC News-nak. A mumbai tőzsdét egyébként tényleg hihetetlen hidegvér jellemzi: amikor 1993-ban 13 bomba robbant egyszerre a városban, köztük egy a tőzsde épületében, a tőzsdeindex 2,5 százalékkal emelkedett.