Több mint 180 halott az indiai vonatrobbantásokban

Vágólapra másolva!
Több mint 180 ember meghalt, és 714-en megsebesültek, amikor közel egy időben hét robbanás rázta meg az India pénzügyi központjának számító Mumbai vasútvonalait. Az eddigi beszámolók szerint a detonációk mind első osztályú kocsikban történtek, este fél hét körül. A városban hatalmas a káosz.
Vágólapra másolva!

A BBC legfrissebb jelentése szerint 183 halottja van az indiai Mumbai (Bombay) elővárosában kedden történt vonatrobbanás-sorozatnak. A sebesültek száma meghaladja a 710-et. A hírek szerint összesen hét detonáció történt, ezek közül öt vasúti kocsikat tépett szét, kettő vasútállomások épületeit rongálta meg.

A robbanások helyszínein hatalmas káosz alakult ki. A zsúfolt szerelvényeket megrázó robbanások vasúti fülkéket lyukasztottak ki, az állomásokon és környékükön emberi testek hevernek. A hatóságok egyelőre azon vannak, hogy a mentés mellett számba vegyék a halottakat és a sebesülteket, de egyelőre csak becslésekbe tudnak bocsátkozni.

A televíziós csatornák képsorain az látható, amint sebesülteket pakolnak fel teherautókra, hogy minél előbb kórházba szállítsák őket. A háttérben vasúti fülkék roncsait látni. A városban leállították a vasúti közlekedést. A BBC szerint olyan sok volt a sérült, hogy nem jutott mentő mindenkinek, így sokan gyalog tették meg az utat a robbantások helyszíneitől a kórházakig.

A helyszínekre érkezett szakértők egyelőre azt vizsgálják, milyen típusú robbanóeszközt használtak az esetleges merénylők. Shivradzs Patil indiai belügyminiszter szerint a hírszerzéshet eljutottak olyan információk, hogy egyes csoportok merényletekre készülnek az országban, de az időpontot és a pontos helyet nem sikerült kideríteniük.

A robbanások az első jelentések szerint gyors egymásutánban következtek be. Ez a módszer általában a Kasmír Indiától való leválasztásáért küzdő milicistákra vall, ugyanakkor az akció elkövetését eddig senki nem vállalta.

Mumbai elővárosi vonathálózata az egyik legforgalmasabb a világon, naponta több mint hatmillió ingázó használja a járatokat. A kora esti csúcsforgalom idején történt robbanások a város Borivili, Khar, Jogeshwari, Matunga és Meera Road nevű körzeteiben történtek. Delhit és Bombayt riadókészültségbe helyezték, az indiai kormány pedig válságülést tart.

A keddi robbantás az elmúlt 13 év legvéresebb merénylete volt a 17 milliós városban. 1993-ban egy robbantássorozat 250 emberrel végzett.

[origo]