Csehországban megéri szélerőművet építeni

Vágólapra másolva!
Több szélerőműpark építését tervezi Ausztriában egy osztrák cég. Várható, hogy több megújuló energetikai vállalat is Kelet-Európa felé fordul, mert a zöldenergia kötelező átvételi ára Ausztriában alacsonyabb, mint a térség országaiban.
Vágólapra másolva!

Tíz csehországi helyszínen épít szélerőműveket az osztrák Oekostrom energetikai csoport - közölte legújabb kiadásában az Euro című cseh gazdasági hetilap. A vezető prágai gazdasági újság szerint az osztrák cég azért indította el kelet-európai beruházásait, mert Ausztriában jelenleg igen alacsony a megújuló forrásokból nyert áram ára, s ez a helyzet várhatóan az elkövetkező néhány évben sem változik.

"Csehországban a zöld energiáért átlagban 8,6 centet kapunk, s ezt az árat az állam jogilag 15 éven keresztül garantálja. Ausztriában jelenleg 7,8 centre esett vissza az ökológiai áram ára, s további csökkenés várható. Számunkra ezért előnyösebbek a kelet-európai befektetések" - mondta a lapnak Ulfert Höhne, a társaság vezérigazgatója. Hozzátette, arra számít, hogy a közeljövőben más osztrák energetikai cégek is csehországi beruházásokba kezdenek.

Bár az Oekostrom már konkrét tárgyalásokat folytat a helyi cseh hatóságokkal az új szélerőművekről, de részleteket az igazgató nem kívánta nyilvánosságra hozni. Az Euro megjegyezte: az Oekostrom nem egészen új a cseh energetikai piacon, mert 2005-től kezdve két, egyenként három megawatt teljesítményű szélerőművet üzemeltet a morvaországi Protivín közelében.

A lap szerint az Oekostrom Csehországon kívül a magyar energetikai piacon is érdekelt. Magyarországon ugyanis a zöld energiáért még a csehországinál is magasabb, 9,2 centet fizetnek.

Winfried Dimml, az Oekostrom szóvivője az Euróban álszentnek minősítette a hivatalos osztrák energiapolitikát. Rámutatott: Bécs ugyan elutasítja az atomenergiát, de a zöld energiát ugyanakkor nem hajlandó nagyobb mértékben támogatni - tájékoztatta az [origo]-t a Magyar Energia Hivatal.