Tulajdonosváltás a BorsodChemnél

Vágólapra másolva!
A Borsodchem 52 százalékos részvénycsomagját vásárolja meg egy luxemburgi cég. A vételár 3000 forint, a jelenlegi tulajdonosok tehát jó üzletet csináltak: a bejelentés előtt 2700 forinton kereskedtek a BC papírjaival - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi bejegyzésű Kikkolux bejelentette, hogy opciós megállapodást kötött a kazincbarcikai cég 52 százalékos részpakettjének megvásárlására. Az eladó a vegyipari társaság két nagy tulajdonosával, a Megdet Rahimkulov érdekeltségével, valamint a Vienna Capital Partners (VCP) csoporttal egyezett meg erről. A Kikkolux nevű társaság a hatalmas vagyonú Permira alapok érdekeltségébe tartozik.

A vételár részvényenként 3000 forint, míg a BC papírjaival a bejelentés előtt 2700 forinton kereskedtek a pesti tőzsdén. Az opció vételi lehetőségét a Kikkolux július 6. és október 31. között gyakorolhatja. Ha ezt megteszi, akkor a többi részvényre 3000 forinton köteles vételi ajánlatot tenni. Ez a BorsodChem tőzsdei kivezetésével is végződhet, ami a BÉT egyik legfájdalmasabb vesztesége lenne fennállása során, hiszen a BC mindvégig az egyik meghatározó részvénynek számított a magyar tőzsdén.

A portfolio.hu pénzügyi portál értékelése szerint Megdet Rahimkulov igen jó érzékkel lépett be a cégbe, 26 százalékos részesedésének többségét a 2100-2300 forintos ársávban vásárolhatta. A VCP sem panaszkodhat, hogy nem vált meg teljes BC-csomagjától mikor visszavezette a tőzsdére, az 1850 forintos kiszállási árból így 3000 forintos lehet. A Kikkolux tulajdonosa, a Permira nagy vevőnek számít az európai piacon: korábban kivásárolta már a magyar TV2 tulajdonosát, az SBS-t is, és ott volt a Magyarországon is érdekelt dán TDC megszerzésében is. Anyagi erejére jellemző, hogy a Permira alapok vagyona összesen meghaladja a húszmilliárd eurót.