Lakosonként 800 ezer jut majd fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Teljesen átszervezte a kormányzat a nemzeti fejlesztéspolitika intézményrendszerét. Az új hivatalok célja a fejlesztés minél átláthatóbb és hatékonyabb szervezése és lebonyolítása lesz. Bajnai Gordon kormánybiztos szerint minden magyar állampolgárra 800 ezer forint fejlesztési pénz jut majd. A fejlesztéssel kapcsolatos társadalmi egyeztetés augusztusban kezdődik.
Vágólapra másolva!

Fejenként nyolcszázezer forint fejlesztési pénz jut a következő hét év folyamán minden egyes magyar lakosra - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében összesen 8000 milliárd forint EU-pénzt oszt szét a kormányzat fejlesztési célokra. A pénz 15 százaléka állami refinanszírozású, a költségvetésben évente 150 milliárdos tételt jelent majd a fejlesztés. Bajnai elmondta: a pénzügyminiszterrel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően ezt a tételt már be is számították a költségvetésbe.

A fejlesztési hierarchia csúcsán a kormány áll majd, a fejlesztés stratégiai szervezete a Nemzeti Fejlesztési Tanács (NFT) lesz. Ez a testület tanácsadóként segíti majd a fejlesztést, nyomon követi a célok megvalósulását, illetve javaslatokkal élhet a tervek módosítására. A tanács elnöke a miniszterelnök lesz. Az NFT-be a regionális fejlesztési tanácsok, a Gazdasági és Szociális Tanács 7-7 személyt delegál. Emellett részt vesz majd a munkában öt, a fejlesztéspolitikában érdemeket szerzett szakember.

Az operatív szervek és az NFT között a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület közvetít majd. A testület véleményezi a javaslatokat, és alternatívákat fogalmaz meg. A testület elnöke a miniszterelnök lesz. Bajnai Gordon elmondta: a testületbe olyan szakpolitikusokat hívtak meg, akik életútjuk alapján már egy-egy tárca vezetésével jelentős tapasztalatokat szereztek egy területen. A FIT alelnöke Magyar Bálint (társadalmi megújulásért felelős), tagjai: Baja Ferenc (közigazgatás fejlesztése), Burányi Sándor (gazdaság és közlekedés fejlesztése), Kolber István (területfejlesztés), Németh Imre (környezet és energiaügy fejlesztése), Bajnai Gordon kormánybiztos és állandó meghívottként Draskovics Tibor. A testületet az országgyűlés illetékes szakbizottságai felügyelik majd.

Az átláthatóbb, hatékonyabb döntések érdekében Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggé vonják össze a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt és a fejlesztést irányító hatóságokat (ROP, KIOP, GVOP, HEFOP). Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programot Irányító Hatóságot azonban meghagyják függetlennek, ugyanis az EU-n belül is ez a gyakorlat érvényesül. Ez a testület külön forrásokból kap fejlesztési pénzeket. A korábbi NFH-létszámot máris 10 százalékkal csökkentették. A pályázatok kiírásával és elbírálásával a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség foglalkozik majd. Az ügynökség új elnöke Vághy Márton, az ÁPV eddigi vezetője.

A minisztériumok konkrét ötletekkel és javaslatokkal vehetnek részt a munkában, amelyeket a fejlesztéspolitikai irányító testületben terjeszthetnek elő. A központosítás ellenére marad egy párhuzamos fejlesztési szervezet: a Területfejlesztési Tanács kívül marad a nemzeti fejlesztés új intézményrendszerén. Bajnai Gordon fejlesztési biztos azonban elmondta: rendszeresen egyeztetnek majd Lamperth Mónika szakminiszterrel.

Bajnai Gordon elmondta: a nemzeti fejlesztési tervet (Új Magyarország program) szeptember 30-ig kell benyújtaniuk az EU-nak, ezt megelőzően masszív társadalmi egyeztetés veszi kezdetét, két hónapon keresztül. A kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy októberben már operatív programokat küldhetnek Brüsszelbe. A következő hét év munkáját kétéves akciótervekre bontják szét, az első akciótervet november elsején teszik közzé. A pályázatok kiírása január elsején várható.

A társadalmi vita kapcsán Bajnai Gordon elmondta: egyelőre nincsenek kiforrott verziók a fejlesztés prioritásaival kapcsolatban, ezt majd a társadalmi vita határozza meg. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv - Új Magyarország program pénzügyi kereteit júliusban véglegesítik, innentől pontosan látható lesz, mire mekkora összeg jut majd.