Szürkemarha-lufi a bioélelmiszerekért

Vágólapra másolva!
Négyméteres szürkemarha-ballonnal népszerűsítik egy héten keresztül az egészséges hazai bioélelmiszereket Budapesten, a Vértanúk terén.
Vágólapra másolva!

Az Egészséges hazai bioélelmiszerek elnevezésű akcióhét keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy egyre kevésbé ismeri a fogyasztó az asztalra kerülő élelmiszer származását, termesztési körülményeit, így egyre gyanakvóbbá válik. A rendszeres élelmiszerbotrányok és a csomagolás hiányosságai pedig csak alátámasztják ezt az álláspontot.

A szervezet szerint az élelmiszerláncok termékei a leginkább átláthatatlanok, a jó gazda gondossága ezen termékek esetében érvényesül a legkevésbé, hiszen sok piaci szereplő kerül kapcsolatba az élelmiszerrel, a felelősség is megoszlik.

Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője szerint saját egészségünk érdekében érdemes odafigyelnünk arra, hogy az a zöldség, gyümölcs, amit elfogyasztunk, honnan származik, milyen körülmények között termesztették.

A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat az elmúlt esztendőben 3693 mintában vizsgálta, hogy tartalmaz-e növényvédő szereket. A hazai minták 37,7 százaléka tartalmazta valamilyen szer maradványát, míg a külföldről származó zöldségek, gyümölcsök esetében ez az arány 62 százalékos volt. Az ökológiai gazdaságokból származó zöldségek-gyümölcsök nem tartalmaztak vegyszert - hívja fel a figyelmet a természetvédők közleménye.

Ha megnézzük a szermaradványt tartalmazó mintákat, akkor is jelentős különbség mutatkozik a hazai és az import minták között: a kifogásolt, tehát szermaradványt tartalmazó minták 1,2 százaléka tartalmazott határérték feletti szermaradvány-mennyiséget a hazai mintákban, míg az import esetében ez közel a hazai négyszerese, 4,6 százalék volt - nyilatkozta a programvezető.

Mindössze a magyar mezőgazdasági terület 2 százalékán folyik ökológiai gazdálkodás, holott a bioélelmiszereknek egyértelműen pozitív élettani hatásuk van, ráadásul a környezetre is pozitív hatást gyakorolnak. Igaz, hogy a magasabb termelési költség miatt áruk is jóval magasabb, így nem érhetők el a fogyasztók széles rétegei számára.

A Magyar Természetvédők Szövetsége június 13. és július 1. között 13 várost látogat végig az óriás szürkemarhával. A szervezők minden helyszínen a helyi gazdákkal együttműködve bioélelmiszer-kóstolóval várják az érdeklődőket.