Synergon: felfüggesztették a közgyűlést

Vágólapra másolva!
A Synergon kedden megismételt közgyűlését Czakó Ferenc, a közgyűlést levezető elnök kora délután 16 napra felfüggesztette a rézvényesekkel folytatott konzultáció alapján. A közgyűlést június 16-án folytatják.
Vágólapra másolva!

A közgyűlést azért függesztették fel, mert két meghatározó tulajdonosi csoport között vita alakult ki az éves beszámolót elemző könyvvizsgálói jelentésről, ezen belül egy mintegy 137 millió forintos adóbírságból és késedelmi kamatokból álló tételről. Az Ernst and Young könyvvizsgálói jelentését első előterjesztésben a keddi közgyűlés nem fogadta el, s ez vezetett a felfüggesztéshez.

Az egyik meghatározó tulajdonosi csoportot a Czakó Ferenchez köthető RCX Kft. és a Szalóczy Zsolthoz kapcsolódó Davon Kft. Alkotja. A két cégnek 11,71 százalék tulajdona van. Czakó Ferenc korábban elnöke is volt a Synergonnak, Szalóczy Zsolt pedig az igazgatóságnak is tagja volt. A másik meghatározó, a jelentés elfogadását ellenző csoport három magánszemély részvényesből áll: Fintha-Nagy Ádám Sándor, Miholek István és Stauder Ernő Géza május 24-től tanúsít összehangolt magatartást, összesen 13,96 százaléknyi szavazati joggal, s ezzel a legnagyobb tulajdonosi csoportot alkotják.

A könyvvizsgálói jelentés el nem fogadása után, ám még a közgyűlés elnapolása előtt a Synergon kérte a részvényeivel való kereskedés felfüggesztését a Budapesti Értéktőzsdén.

A közgyűlés Fintha-Nagy Ádám Sándor javaslatára nem fogadta el az Ernst and Young könyvvizsgáló jelentését a Synergon éves beszámolójáról. Szerinte a könyvvizsgálói jelentés nem tájékoztatja a valóságnak megfelelően a részvényeseket a 137 adóbírságról és késedelmi kamatról. A hiányzó pénzt szerinte a cégnek követelnie kellene attól, aki korábban igazgatósági tagként a kárt okozta. A könyvvizsgáló képviselője kifejtette: nem tud arról, hogy az igazgatóság határozata alapján a társaságnak ezekben az ügyekben bárkivel szemben követelése lenne, s ezért ezt nem is vehette figyelembe ezt a tételt.

Czakó Ferenc hozzátette, hogy az igazgatóság a két összeg kapcsán korban úgy döntött, hogy senkivel szemben, semmilyen ügyben nem indít kártérítési eljárást, s ezért ezeket a tételeket a könyvvizsgáló sem vehette követelésként figyelembe. A levezető elnök közölte azt is, hogy a szóban forgó összeg, illetve adóbírság nem egy személyhez köthető.

Az adóhatóság az 1999-2001 közötti évek vizsgálata alapján korábban összesen 107,474 millió forint adóbírság és késedelmi kamat megfizetését állapította meg, aminek a társaság eleget is tett. Később az adóhatóság befejezte az 1997-1999 közötti időszakra vonatkozó vizsgálatát is, aminek alapján újabb 29,739 millió forint bírságot és késedelmi kamatot vetett ki, ami a vállalat szintén megfizetett. Az első tétel a Synergon konszolidált kiegészítő melléklete szerint is Szalóczy Zsolt korábbi igazgatósági tag nevéhez és tevékenységéhez fűződött, míg a másik tétel kapcsán nincs személyi megjegyzés.

Fintha-Nagy a közgyűlésen azt is javasolta, hogy egy új, független könyvvizsgáló vizsgálja meg az eredménykimutatást és a mérleget, illetve az éves beszámolót. Erről azonban nem szavaztak.

A könyvvizsgálói jelentés el nem elfogadását követő szünet után a felügyelő bizottság képviselője elmondta: megtárgyalták a Synergon éves beszámolóját, s azt a közgyűlésnek elfogadásra ajánlják. A bizottság foglalkozott a mintegy 137 millió forintos összeggel kapcsolatos ügyekkel is, s elfogadta azt, hogy a társaság igazgatósága senkivel szemben nem kíván kártérítési igénnyel fellépni. A javaslatot 58,52 százalékos többséggel, az RCX Kft., a Davon Kft. és Pannonplast igen szavazatával fogadták el.

Ezután egy olyan, a beszámoló szövegét igen, ám a számokat nem érintő kiegészítésről szavaztak, ami lényegében megismételte az adóbírsággal kapcsolatban a felügyelőbizottság képviselője által elmondottakat. Mivel erre a kiegészítésre a többség szintén igennel szavazott, nem volt akadálya az éves beszámoló elfogadásának sem, amit szintén az RCX, a Davon és a Pannonplast szavazott meg.

A közgyűlést ezt követően függesztették fel.

Fintha-Nagy Ádám Sándor korábban elhangzott, az osztalékfizetést firtató kérdésére a levezető elnök elmondta, hogy a Synergon azért nem fizet osztalékot évek óta, mert stratégiája szerint regionális vállalattá válik akvizíciók révén, amihez pénz kell. Praktikusan tehát cégek megvásárlására gyűjti a pénzt.

A közgyűlés felfüggesztése után Radnóty Zoltán, a Synergon Csoport vezérigazgatója újságíróknak elmondta: mivel az éves beszámolót a részvényesek többsége elfogadta, a cég napi operatív működése folyamatos marad, s a történtek nem befolyásolják.

A felfüggesztés miatt a közgyűlés egyebek mellett nem választott új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat sem, így egyfajta ex-lex állapot alakult ki, mivel a korábbi tagok megbízatása már lejárt.