Összehasonlítható kombinált megtakarítások

Vágólapra másolva!
Összehasonlító táblázatot tett közzé honlapján kombinált banki megtakarításokról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi hatóság már évek óta segíti különböző banki termékek, szolgáltatások kondícióinak összegyűjtésével és publikálásával a pénzügyi fogyasztókat, megkönnyítve számukra a választást.

A közzétett adatok szerint jelenleg négy hitelintézetnek van kombinált - azaz a betét és befektetési alap jellemzőit ötvöző - megtakarítási terméke, nagyon eltérő feltételekkel.

A Budapest Bank (BB) "Dupla Prémium Megtakarítás", a CIB Bank "Betétmix", a HVB Bank "Kamatvirágzás Megtakarítás", míg az MKB Bank "Alapos Megtakarítás" fantázianéven kínálja termékét.

Az egyes hitelintézeteknél jelentős különbségek vannak a minimálisan elhelyezhető összeget (betét+befektetési alap) tekintve, amely most 100 ezertől 400 ezer forintig terjed. Széles skálán - jelenleg 6-10,1 százalék között - helyezkednek el a betéti részek kamatai. Hitelintézetenként változik a befektetési jegyek vételi és eladási díja is, amelyeket ugyancsak nem árt összehasonlítani.

A felügyelet egyébként éppen a közelmúltban hívta fel a figyelmet a vegyes befektetési konstrukciókkal (betét-befektetési alap-életbiztosítás) kapcsolatos problémákra, amelyek főképpen ezek ismeretlenségéből adódnak.

A befektetett összeget betét és befektetési alap között megosztó konstrukciók esetében például előfordulhat, hogy a befektető kevesebb pénzt kap vissza, mint amennyit befizetett. Meglepetést okozhat az is, hogy a befektetési alap részhez költségek kapcsolódnak.