Később vezethetik be a csehek az eurót

Vágólapra másolva!
Nem okozna meglepetést, ha az eredetileg 2010-re tervezett euróbevezetés időpontja néhány évvel későbbre tolódna - vélekedik több cseh gazdasági szakember. Az euró támogatottsága 45 százalékra esett vissza lakosság körében - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A két hét múlva esedékes cseh parlamenti választások után nem okozna meglepetést, ha az eredetileg 2010-re tervezett euróbevezetés időpontja néhány évvel későbbre tolódna - vélekedik több cseh gazdasági szakember. Az euró támogatottsága a lakosság körében 45 százalékra esett vissza, a korona árfolyama stabil (a héten mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi csúcsra erősödött), az alapkamat 0,5 százalékponttal alacsonyabb az euróénál, inflációs veszély pedig nem fenyeget. Elemzők szerint mindezek arra figyelmeztetnek, hogy a közös valuta bevezetését nem szabad elkapkodni.

Jirí Paroubek baloldali kormánya ragaszkodik ugyan a 2010. január 1-jei céldátumhoz, a kormányalakításra inkább esélyesnek tartott jobbközép polgári demokraták álláspontja szerint azonban nem az euró bevezetése az ország elsőszámú érdeke. Ha az általuk propagált adócsökkentések életbe lépnek, akkor a költségvetési hiány - amely a tavalyi 2,6 százalékról idén a hivatalos prognózisok szerint is a GDP 3,6 százalékára emelkedik - az elemzők szerint jövőre sem fog megfelelni a 3 százalékos maastrichti kritériumnak.

Az euró bevezetése előtt az aspiránsoknak legalább két évet kell tölteniük az ERM II árfolyam-mechanizmusban. Csehországnak - amennyiben nem változik a céldátum - az év végéig jelentkeznie, 2007 elején pedig csatlakoznia kell.