Az IMF szerint is késhet a litván euró

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint is késhet Litvániában az euró 2007 elejére tervezett bevezetése az infláció erősödése miatt.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi szervezet jelentése szerint a külső hatások, a központi árváltozások és a belföldi kereslet élénkülése miatt felgyorsult az árak emelkedése Litvániában. A hivatalos statisztikai adatok szerint januárban 0,5 százalékkal nőttek az árak decemberhez képest, amikor az áremelkedés üteme 0,1 százalék volt. A tizenkét havi infláció 3,5 százalékos volt januárban, 3 százalékos decemberben, 2,9 százalékos tavaly januárban.

Mindamellett az IMF úgy véli, hogy a várhatón egyéves késedelem nem fog különösebb problémát okozni a devizapiacon, a litván gazdaságpolitika jó irányba halad a közös pénz bevezetését illetően.

Január végén az európai Fitch Ratings hitelminősítő elemzésében is az állt, hogy a minden euróövezeti követelményt kényelmesen teljesítő Litvánia eleshet az egy éven belüli euróövezeti csatlakozástól az infláció felgyorsulása miatt. A korábbi években a litvániai infláció elmaradt az EKB legföljebb 2 százalékos árstabilitási küszöbétől.

Hasonló szellemben nyilatkozott nemrégiben Karl-Heinz Grasser, az Európai Unió soros elnökségét adó Ausztria pénzügyminisztere is, aki szerint elsőként Szlovénia léphet be az euróövezetbe 2007-ben, az újonnan csatlakozott kelet-európai országok közül, és a közös pénz bevezetése késedelmet szenvedhet Litvániában és Észtországban.

Ugyanakkor a litván pénzügyminiszter a múlt hónapban azt közölte, hogy az ellenkező nyilatkozatokkal szemben országa a tervezett időpontban fogja bevezetni az eurót.

Az EU keleti bővítése után a három balti állam, illetve Szlovénia az elsők között kötötte nemzeti valutájának árfolyamát az euróhoz s lépett be az ERM II. árfolyamrendszerbe.