Csúcsot döntöttek a biztosítók

Vágólapra másolva!
Mintegy 17 százalékkal haladta meg a magyar biztosítók első negyedévi összbevétele a tavaly hasonló időszakit, és idén először meghaladta a 200 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A magyar biztosítási szektor történetét tekintve az idei első három hónap volt az első olyan negyedév, amikor 200 milliárd forint fölé került a piacon működő társaságok díjbevétele. A 206,844 milliárd forintos díjbevétel közel 17 százalékos növekedést jelent; ilyen ütemű bővülést utoljára 2002-ben mondhatott magáénak a biztosítási szektor - számol be a Napi Gazdaság.

Az eredményeket böngészve kiderül, hogy a nem életbiztosítási üzletág növekedési üteme, az óvatos bizakodásra okot adó 2005. év után megtorpant. A 116,7 milliárdos adat mindössze 6,4 százalékos növekedést jelent, aminél egyedül 2004 utolsó három hónapjában volt alacsonyabb a bővülési ütem.

Az életbiztosítási bevételek első ránézésre hatalmas, 34,3 százalékos növekedését ugyanakkor érdemes óvatosan kezelni. Ennek oka az, hogy a folyamatos díjú életbiztosításokból származó díjbevételek csak 8,95 százalékkal növekedtek, miközben az egyszeri díjas módozatból származó 33,58 milliárd forintos bevétel több mint duplája az előző évi adatnak.

Ugyanakkor a folyamatos díjú biztosítások növekedési üteme most magasabb volt, mint 2005-ben bármikor. A biztosítói kárhányad, a sokéves statisztikai tapasztalatoknak megfelelően, az év első három hónapjában a legalacsonyabb, a díjbevételre vetített 41,43 százalékos arány 1,24 százalékkal kedvezőbb, mint 2005 hasonló időszakában volt.

Ami a társaságok piaci helyzetét illeti, az első hat biztosító súlya először csökkent 79 százalék alá. Veszített egy évvel ezelőtti részesedéséből az Allianz és a Generali is, ám a magyar biztosítás-történetben eddig még nem volt példa arra, hogy az Aegon Magyarország ne tudja a piac összes bevételének legalább 10 százalékát begyűjteni - most ez is megtörtént. Piacot nyert ugyanakkor a nagyok között az ING, a Garancia és az Uniqa, de meglepetés az Aviva visszatérése is.