Vágólapra másolva!
Egyéni vállalkozást kizárólag természetes személyek hozhatnak létre. Gazdasági társaság alapításához, néhány kivételtől eltekintve, legalább két tag szükséges.
Vágólapra másolva!

Egyéni vállalkozás alapítására elsősorban a belföldi természetes személyek jogosultak. A külföldi állampolgárok akkor alapíthatnak egyéni vállalkozást, ha törvényi rendelkezés értelmében önálló vállalkozóként gazdasági célú letelepedésre jogosultak.

A belföldi természetes személyekkel szemben támasztott követelmények: cselekvőképesség, lakóhely, nincs kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából. A külföldi természetes személy akkor alapíthat egyéni vállalkozást, ha nemzetközi szerződés a vállalkozás alapítást lehetővé teszi, vagy nemzeti elbánást biztosít a külföldi állam polgárai számára, cselekvőképes, tartózkodási engedéllyel rendelkezik, nincs kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából.

Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához - mezőgazdasági termelőtevékenység és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás kivételével - kizárólag egyéni vállalkozói igazolványra van szükség. Adójogi szempontból egyéni vállalkozó az a magánszemély is, aki egészségügyi és szociális vállalkozást, orvosi, klinikai szakpszichológusi, továbbá magánállatorvosi, illetve egyéb egészségügyi, szociális vagy gyógyszerészi magántevékenységet folytat, illetve az ügyvéd, az egyéni szabadalmi ügyvivő, a közjegyző és az önálló bírósági végrehajtó is. Ezekben az esetekben vállalkozói igazolványra nincs szükség, de a felsorolt tevékenységek gyakorlásának feltételeit (meghatározott iskolai végzettség, kamarai nyilvántartásba vétel stb.) külön jogszabályok tartalmazzák.

A vállalkozói igazolvány iránti kérelmet - az erre a célra rendszeresített nyomtatványon - a vállalkozó székhelye illetékes körzetközponti feladatokat ellátó települési önkormányzat jegyzője (okmányiroda) adja ki. A kérelemhez mellékelni kell:

  • a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy vele szemben kizáró okok nem állnak fenn,
  • hatósági erkölcsi bizonyítványt,
  • a jogszabályban előírt képesítés meglétét igazoló okiratot, ha a kérelmező képesítéshez kötött tevékenységet kíván folytatni,
  • jogszabályban előírt más hatóság engedélyét, amennyiben a tevékenység folytatását jogszabály hatósági engedélyhez köti,
  • a kérelmező nyilatkozatát az adószámról, és ha adóazonosító jellel nem rendelkezik, az annak megállapításához szükséges adatokról.

Az okmányirodák az erre a célra létrehozott számítógépes rendszer útján közvetlenül, haladéktalanul beszerzik az egyéni vállalkozó adószámát, szükség esetén adóazonosító jelét, valamint statisztikai számjelét. Az egyéni vállalkozó csak egy vállalkozói igazolványt kaphat. Az igazolvány alapján több tevékenységet folytathat és több telephelyet, fióktelephelyet (üzletet, termelő-, szolgáltató egységet) tarthat fenn. A vállalkozói igazolvány kiadása csak akkor tagadható meg, ha a kérelem teljesítése jogszabályba ütközik.

A tevékenység folytatását jogszabály hatósági engedélyhez kötheti. Az egyéni vállalkozó ebben az esetben csak a hatósági engedély birtokában tevékenykedhet. Képesítéshez kötött tevékenységet csak akkor lehet végezni, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek az egyéni vállalkozó megfelel, vagy az alkalmazottai, illetve segítő családtagjai között van olyan személy, aki rendelkezik az előírt képesítéssel. Az egyéni vállalkozó köteles személyesen közreműködni a tevékenység folytatásában, lehetősége van azonban arra, hogy alkalmazottat, bedolgozót, segítő családtagot és középfokú szakoktatási intézményi tanulót foglalkoztasson. Segítő családtag: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona, valamint a testvér házastársa.

Az egyéni vállalkozó a tevékenységéből eredő kötelezettségek teljesítéséért a teljes vagyonával, korlátlanul felel. A korlátlan felelősség következtében a hitelezők védelme érdekében a vonatkozó törvény előírja, hogy a természetes személy csak egy egyéni vállalkozást alapíthat, és az egyéni vállalkozás folytatásával egyidejűleg nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja sem.

Az egyéni vállalkozó a székhelye szerint illetékes cégbíróságtól kérheti a cégjegyzékbe egyéni cégként való bejegyzését. Az egyéni cég nem jogi személy. A bejegyzés előnye abban rejlik, hogy a cégjegyzék közhitelesen tanúsítja az egyéni cég bejegyzett adatait, valamint hogy a bejegyzett cégnév cégoltalom alatt áll. Az egyéni cég a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá vagy egyszemélyes részvénytársasággá alakulhat át.