Mégis lesz lengyel óriás bankfúzió

Vágólapra másolva!
A lengyel kincstárügyi minisztérium és az Unicredit SpA előzetes megállapodást írt alá, ami lehetővé teszi, hogy a harmadik legnagyobb lengyel bank, a BPH SA az olasz hitelintézet tulajdonába kerüljön - jelentette be sterdán Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli figyelmeztetés nyomán és több hétig tartó tárgyalások eredményeként létrejött kompromisszum értelmében, az Unicredit nemzetközi aukción értékesíti a BPH márkanevet és kétszáz fiókját az összesen 480 közül. A BPH megmaradt vagyonelemeit beolvasztják az Unicredit tulajdonában lévő Bank Pekao SA-ba, amely így a legnagyobb lengyel bank lesz. Erről a Napi Gazdaság számol be.

Alessandro Profumo, az Unicredit vezérigazgatója az aláírás alkalmából közölte: 2008 márciusáig nem lesznek elbocsátások az egyesített lengyel banknál. Megfigyelők szerint az olasz bank nem tett jelentős engedményeket, miután a fúziót követően, amúgy is el akarta adni a fiókok egy részét.

A megegyezés nyomán megoldódhatnak a nézeteltérések a lengyel jobboldali kormány és az Európai Bizottság (EB) között, amely korábban jóváhagyta az Unicredit és a német HVB fúzióját, majd ennek részeként a Pekao és a HVB tulajdonában lévő BPH egyesülését.

Varsó korábban ellenezte a két lengyel bank fúzióját, tartva a létrejövő pénzintézet túlsúlyától és arra hivatkozott, hogy az Unicredit a Pekao 1999-ben történt megvásárlásakor kötelezettséget vállalt: nem terjeszkedik tovább a lengyel bankszektorban.

Az egyesüléssel ugyanis 20,5 százalékos piaci részesedést szerző pénzintézet jöhetett volna létre, és a jelenlegi piacvezető, az állami ellenőrzés alatt álló PKO BP 17 százalékos tulajdonrésszel a második helyre esett volna vissza. A szakszervezetek pedig ötezres leépítéstől tartottak a tervezett fúziót követően.

A lengyel kincstárügyi minisztérium röviddel karácsony előtt arra szólította fel az Unicreditet, hogy egy hónapon belül adja el részét a lengyel BPH bankból, amely a HVB lengyelországi leánycége. Emellett az október óta hivatalban lévő, jobboldali konzervatív kormány miniszterelnöke, Kazimierz Marcinkiewicz sem rejtette véka alá, hogy a BPH és a Pekao bankok fúzióját minden eszközzel meg akarja akadályozni.

Brüsszel szerint azonban Lengyelország 2004-ben bekövetkezett, Európai Unióhoz történt csatlakozása után az uniós belső piaci szabályok felülírják a korábbi megállapodást, és a határokon túl nyúló fúziós megállapodások jóváhagyása az EB hatáskörébe tartozik. Az Európai Bizottság véleménye szerint viszont Lengyelország uniós jogot, a tőkaáramlás szabadságának alapelvét sérti.

A lengyel kormány, mint Marcinkiewicz tegnap közölte, nem vonja ezt kétségbe, ám álláspontja szerint ez nem jelenti azt, hogy Brüsszel utasíthatja a nemzeti kormányokat e fúziók jóváhagyására.

Az Európai Bizottsaág szóvivője közölte: a megállapodás ellenére folytatják a Varsó ellen indított vizsgálatot és jogi eljárást, mivel demonstrálni kívánják, hogy a tagállamok nem tehetik semmissé Brüsszel döntéseit.