Budapestről szolgáltatna a Morgan Stanley

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatócége most már nem csak kutatási részleget akar Budapestre telepíteni, hanem négyszáz fős szolgáltató központ létrehozását is tervezi.
Vágólapra másolva!

A New York-i székelyű Morgan Stanley decemberben még csak egy kisebb létszámú matematikai kutatási részleg Budapestre helyezéséről döntött, most már azonban egy jóval nagyobb szolgáltató központot akar Magyarországra telepíteni. A fejlesztések kormányzati támogatásáról megkezdődtek az egyeztetések - olvasható a Népszabadságban.

Kordás László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a szaktárca képzési támogatással kívánja segíteni a Morgan Stanley magyarországi beruházásait. Két programról van szó. Az egyik a kötvénypiaci kutatóközpont, amely a cég intézményi kötvényekre irányuló, üzleti tevékenységében kulcsszerepet játszó modellezési feladatokra koncentrál.

A nagyobb léptékű fejlesztés a Közép- és Kelet-Európai Üzleti Folyamatok Szolgáltató Központ, amelybe a Morgan Stanley információ-technológiai, pénzügyi és számviteli, valamint működtetési funkcióit telepítené. Itt körülbelül 400 szakember dolgozna.

Kordás László elmondta: a munkaügyi minisztérium fontosnak tartja a magasan kvalifikált pályakezdő szakemberek itthoni elhelyezkedésének elősegítését, ezért kész támogatást nyújtani a beruházó cégnek az alkalmazottak magas színvonalú pénzügyi képzéséhez, továbbképzéséhez, amennyiben a cég megfelel a támogatás igénybevételéhez szükséges jogszabályi feltételeknek. A gazdasági kabinet múlt heti döntése szerint a gazdasági és a munkaügyi minisztérium kapott felhatalmazást a tárgyalások folytatására.

Az még decemberben eldőlt, hogy a Morgan Stanley Budapesten hozza létre kelet-közép-európai pénzügyi, matematikai kutatóközpontját. Azért döntöttek Budapest mellett, mert elismerik a magyar matematika-kutatás és -oktatás magas színvonalát.

A világ matematikai szakfolyóirataiban a cikkek két százalékát magyar szerző jegyzi, ami tizenháromszorosa annak, mint amennyi a népességarányos részesedés volna. A mintegy 20 szakembert foglalkoztató intézet hatása messze túlmutat azon, hogy magasan kvalifikált matematikusok és számítógépes szakemberek számára, képességeiknek megfelelő munkahelyet teremt. A leendő intézet munkanyelve az angol lesz, de főleg magyarokra számítanak. Esély van arra, hogy a külföldön dolgozó, nagy tudású matematikusok közül is hazatérhetnek néhányan.