Franciaország részben megnyitja munkaerőpiacát

Vágólapra másolva!
Franciaország fokozatosan és korlátozottan, de megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unió új, keleti tagjai előtt - jelentette be hétfőn Dominique de Villepin francia miniszterelnök. A nyitás kezdetben csak olyan szakmákra vonatkozik, amelyekben nehéz munkaerőt találni.
Vágólapra másolva!

A francia szakszervezetek majdnem mindegyike amellett foglalt állást, hogy azonnal oldják fel az átmeneti korlátozásokat.

A nyugat-európai kormányoknak május 1-jéig kell hivatalosan be kell jelenteniük az Európai Bizottságban, hogy feloldják-e a korlátozásokat, fenntartják őket további három évig, vagy bizonyos szektorokra szűkítik, mint például Párizs tervezi.

A korlátozások Csehországot, Észtországot, Lengyelországot, Litvániát, Magyarországot, Szlovákiát és Szlovéniát érintik. A 15 régi EU-tag közül három (Írország, Nagy-Britannia és Svédország) eleve megnyitotta munkaerőpiacát.

Finnország, Portugália és Spanyolország már bejelentette, hogy május elsejével megnyitja a piacot, három másik ország (Ausztria, Belgium és Németország) pedig úgy döntött, hogy meghosszabbítja a korlátozásokat.