Trendforduló a befektetési alapoknál

Vágólapra másolva!
Februárban megfordult az október óta tartó tőkekivonási trend, és 24 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba. A 33 részvényalap vagyona pedig 6,7 százalékkal bővült a hónap során.
Vágólapra másolva!

A befektetési alapok összvagyona februárban 4 százalékkal gyarapodott, és elérte a 2020 milliárd forintot - tette közzé kedden a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Februárban öt új alap indult, a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 178 alapot kezeltek. Az alapok februárban az előző havit meghaladó, 62 milliárd forint összegű új tőkebefektetést vonzottak, és mintegy 16 milliárd forint hozamot értek el.

Az alapok összvagyonának 72 százalékát kitevő nyilvános, nyíltvégű értékpapíralapok vagyona februárban 4,4 százalékkal bővült: közel 50 milliárd forintnyi új befektetést vonzottak, hozamuk 12 milliárd forint volt.

Az értékpapíralapok vagyona 4,9 százalékkal, 46,6 milliárd forintra gyarapodott, ismét elsősorban a részvényalapok hatására. Az ingatlanalapokba februárban 7 milliárd forintnyi új befektetés érkezett, teljesítményük 1,8 milliárd forintot hozott, vagyonuk a hó végén 397 milliárd forint volt, a havi növekmény 2,3 százalék.

A nyilvános, nyílt végű pénzpiaci alapok vagyona 1,6 százalékkal, 614 milliárd forintra nőtt. A hónap során közel 7,7 milliárd forint összegű tőkét fektettek pénzpiaci alapokba, a hozamoknak pedig 2,3 milliárd forint volt köszönhető.

A kategórián belül 67 százalékot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona kisebb mértékben bővült, mint a likviditási alapoké, és ismét az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona bővült a leggyorsabban.

A múlt hónapban megfordult az október óta tartó tőkekivonási trend, 24 milliárd forint friss tőke érkezett a kötvényalapokba, összvagyonuk a hozamoknak köszönhetően 3 milliárd forinttal nőtt, vagyonuk február végén 571 milliárd forintra rúgott, 5 százalékkal gyarapodott.

A 33 részvényalap vagyona 6,7 százalékkal bővült, és február végére megközelítette a 188 milliárd forintot. Az új befektetések 5,6 milliárd forinttal, a hozamok 6,2 milliárddal növelték a vagyont. A tiszta részvényalapok 5,4 százalékkal bővültek, a részvényalapok vagyonának 92 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok növekedése valamivel gyorsabb, 6,8 százalékos volt.

A hazai ingatlanalapok alapjai továbbra is gyorsabban, 5,5 százalékkal bővültek, és vagyonuk a hónap végén megközelítette a 76 milliárd forintot.

A garantált alapok vagyona a hónap végén meghaladta a 104 milliárd forintot. Az alapokba a múlt hónapban 4 milliárd forintnyi új befektetés érkezett, a hozam 600 millió forint volt, így a havi növekmény 4,4 százalék.

A hónap során két új származtatott alap is indult, az 5 alap vagyona a februári 21 százalékos bővülés után 4,7 milliárd forintot tett ki.

A négy egyéb alap februárban 27,9 százalékkal bővült. Az alapokba közel 2 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, 570 millió forint hozamot termeltek, vagyonuk a hónap végén meghaladta a 11,6 milliárd forintot.