Nem kelendőek a kisebbségi részesedések

Vágólapra másolva!
Egy ajánlat érkezett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. által kiírt, kilenc társaság összesen mintegy négymilliárd forint névértékű, kisebbségi tulajdonrészének értékesítésére vonatkozó nyilvános, egyfordulós pályázatra - mondta Oravecz Péter, az ÁPV kommunikációs igazgatója az MTI-nek hétfőn.
Vágólapra másolva!

A kilenc kisebbségi részvénycsomagra és üzletrészre a vevőnek egyben kellett pályáznia, 220 millió forint bánatpénz megfizetése mellett.

Oravecz Péter tájékoztatott arról, hogy az ajánlat jogi, érvényességi vizsgálatára, majd a szakmai és pénzügyi elbírálásra 30 nap áll az ÁPV rendelkezésére.

A kilenc tulajdonrész közül a legnagyobb értéket az Arago Rt. érdekeltségébe tartozó Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. jegyzett tőkéje 37,86 százalékát megtestesítő, 3,41 milliárd forint névértékű állami tulajdonú részvénycsomag jelenti.

Az ÁPV honlapján január 27-én közzétett felhívás szerint a privatizációs szervezet a portfóliócsomagban értékesíti továbbá a Hungaroring Sport Rt. jegyzett tőkéje 2,33 százalékát megtestesítő, 30 millió forint névértékű részvénycsomagját.

A portfólióba tartozik még a Rézkakas Kereskedelmi Vendéglátó és Szolgáltató Kft. 2 millió forintos, az Alföldinvest Pénzügyi Szolgáltató Kft. 430 000 forintos üzletrésze, valamint a Budapesti Elektromos Művek Rt. 61,24 millió forint névértékű részvénycsomagja is.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. részvényeiből 1 millió forint névértékű csomagot, míg a Szikra Lapnyomda Rt.-ből a jegyzett tőkéjének 15,27 százalékát megtestesítő, több mint 403 millió forint névértékűt értékesít az ÁPV.

A csomag része továbbá a Dunaferr Vámügynökség Kft. jegyzett tőkéjének 50,4 százalékát kitevő, 12 millió 600 ezer forintos üzletrésze, valamint a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Kft. jegyzett tőkéjének 36,4 százalékát kitevő, 46 millió forintot meghaladó üzletrésze is.

A pályázatokat február 27-ig kellett benyújtani. A vevőnek a vételár 90 százalékát készpénzben kell kifizetnie, 10 százalékot kárpótlási jeggyel is fizethet. Az ÁPV az ajánlatokat kizárólag a megajánlott összes vételár nagysága alapján bírálja el.

Oravecz Péter tájékoztatott arról is, hogy a Fertő-tavi Nádgazdasági Rt. állami tulajdonban levő részvényeinek megvásárlására a február 27-i határidővel kiírt nyilvános egyfordulós pályázatára két pályázó adott be ajánlatot. A megfelelőségi vizsgálat és a szakmai bírálat után eredmény március végén várható - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A Fertő-tavi Nádgazdasági Rt. jegyzett tőkéjének 81,81 százalékát megtestesítő, 213,1 millió forint névértékű részvénycsomag értékesítését január 25-én hirdette meg a privatizációs társaság. A pályázat lezárását követően az ÁPV közel 15 százaléknyi részvényt a dolgozóknak is felajánl, kedvezményes áron.