Jelentős szigorítócsomagot vezet be Románia

Vágólapra másolva!
A román kormány több szigorító intézkedést jelentett be az infláció mérséklésére és a költségvetés, illetve a folyómérleg hiányának csökkentésére. A csomag részeként 1 százalékról 10 százalékra emelkedik a tőkenyereség-adó és a kamatadó.
Vágólapra másolva!
Románia várja a forró tőkét/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050208romania.html

Csökkentik az állami kiadásokat, emelik az energiaárakat, és növelik a kamat- és a tőkenyereség-adót, amelyekről a múlt héten egyeztetett a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány azt szeretné, ha az idei államháztartási hiány a GDP 0,4-0,5 százalékára csökkenne a tavalyi, mintegy 1,2 százalékról. Az idei inflációs cél 7 százalék a 2004. évi 9,3 százalék után. A GDP-növekedésre 5,5 százalékot valószínűsítenek most erre az évre, a tavalyról becsült 8 százalék után - mondta Adrian Videanu miniszterelnök-helyettes. A tavalyi gazdasági növekedést főleg a mezőgazdaság váratlan és rendkívül jó eredménye táplálta.

A kormány 1 százalékról 10 százalékra emeli a tőkenyereség-adót és a kamatadót, növeli a benzin jövedéki adóját, és mintegy 6 ezer bányászt bocsát el. A népszerűtlen intézkedések komoly próbatétel elé állítja a december végén hivatalba került kormányt, amelynek minimális többsége van a parlamentben, és működését a személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentésének és 16 százalékon való egységesítésének bejelentésével kezdte. Tavaly a személyi jövedelemadó 18-40 százalékos, a társasági adó 25 százalékos volt.