Jövőre 2 milliárd eurónyi magyar befektetés Romániában

Vágólapra másolva!
A jövő év végére elérheti a 2 milliárd eurót a magyar közvetlen működőtőke befektetések értéke Romániában. A legaktívabb befektetők a TriGránit, a Mol, az OTP és a Richter. A TriGránit egyedül egymilliárd euró értékű beruházás végrehajtást tervezi 2005-ben - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Halász János, az ITDH romániai hálózatának vezetője a lapnak elmondta, hogy a növekedés a nagy vállalatok aktivizálódása mellett annak is köszönhető, hogy a nagy cégek példáját a közepes és kisvállalkozások is követik. Szeptember végére a Romániában befektetett magyar tőke állománya elérte a 720-740 millió eurót.

A jövő évre tervezett magyar beruházások közül kiemelkedik a TriGránit kolozsvári bevásárlóközpont-építkezése, a cég ráadásul elnyerte a legnagyobb bukaresti ingatlanfejlesztési programot is. A cég jövő évi romániai beruházásai elérik az egymilliárd eurót.

A TriGránit mellett a Mol 70-80 millió dolláros, az OTP 100 millió dolláros akvizíciót és fejlesztést hajtott végre a közelmúltban, a Richter pedig 2,8 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre romániai érdekeltségében. Halász János szerint egyértelmű, hogy ezek a cégek még Románia uniós csatlakozása előtt akarták erősíteni pozícióikat az országban és ezért aktivizálták magukat - írja a Világgazdaság.