Költségvetési reformok az új EU-tagoknál

Vágólapra másolva!
A legfontosabb, hogy mindenki fizessen adót, aki jövedelemre tesz szert, hiszen százezrek veszik igénybe a szociális ellátórendszert ingyen - hangzott el a "Költségvetési reformok helyzete az Európai Unió új tagállamaiban" című konferencián.
Vágólapra másolva!

A költségvetés kiadási és bevételi oldalát egyaránt meg kell változtatni annak érdekében, hogy sikeres legyen az államháztartási reform. Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet (VKI) igazgatója erről a "Költségvetési reformok helyzete az Európai Unió új tagállamaiban" címmel rendezett konferencián beszélt. A hétfőn Budapesten kezdődött konferenciát a VKI a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen szervezte.

Az alacsonyabb adókulcsok növekedést serkentő tényezők, ha a gyorsabb növekedés nagyobb adóbevételt hoz - jelezte Inotai András. Elképzelhető új adófajták bevezetése is, ilyen lehet például a környezetvédelmet segítő öko-adó - tette hozzá.

"A legfontosabb, hogy mindenki fizessen adót illetve járulékot, aki jövedelemre tesz szert, hiszen sokszázezer olyan ember vesz igénybe szociális juttatást, aki semmit sem fizet be a költségvetésbe" - fogalmazott a VKI igazgatója.

A kiadási oldalon belül szinte valamennyi új EU-tagnál elkerülhetetlen a nagy elosztó rendszerek, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer reformja - hangsúlyozta Inotai professzor. Véleménye szerint mivel a közigazgatás jelentős versenyképességi tényezőt jelent, ezért e terület reformja is közvetlen feladatot jelent.

"Jelentős államháztartási reformot csak akkor lehet véghezvinni, ha a kormányzó pártok és az ellenzék azt egyaránt támogatja, amint azt a német példa is bizonyítja" - rögzítette a VKI igazgatója.