Vágólapra másolva!
Áprilisban tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti várakozások ugyan lényegében stagnáltak, a fogyasztói várakozások azonban tovább romlottak.
Vágólapra másolva!

Bár az üzleti bizalmi index értéke áprilisban kissé - a statisztikai hibahatáron belüli mértékben - magasabb volt a márciusinál, alacsonyabb volt, mint a megelőző évek bármelyikében. Az iparban egy év óta - némi hullámzás mellett - de látványosan erősödik a pesszimizmus. Márciushoz képest az elmúlt időszak termelésének valamint a rendelésállománynak a megítélése is romlott. A következő időszak termelési kilátásai nem változtak, az exportkeresleté azonban javult.

Az építőiparban és a kereskedelemben viszont csökkent a pesszimizmus. Az építőipari cégek termelési színvonalukat és rendelésállományukat a korábbinál kedvezőbbnek tartották, de foglalkoztatási várakozásaik nem javultak. A kereskedelmi cégek a márciusinál valamivel jobb üzletmenetről és aktívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be.

Áprilisban folytatódott a fogyasztói várakozások január óta tartó romlása. A megkérdezettek saját pénzügyi helyzetüket áprilisban lényegesen rosszabbnak látták, mint márciusban, s a következő 12 hónapban további jelentős romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét sokkal kedvezőtlenebbnek ítélték, mint egy hónappal korábban, s a következő egy évben e területen is további jelentős romlást vártak. Inflációs várakozásaik a márciusihoz képest emelkedtek, s a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének emelkedésére számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak érezhetően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások rosszabbak. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya kissé emelkedett.

Magyarország hét régiója közül hatban romlottak, egyben pedig változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A Közép- és Dél-Dunántúlon igen jelentősen, az országos átlagot messze meghaladva csökkent a fogyasztói bizalom. Ezzel szemben Közép-Magyarországon, a Dél-Alföldön, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon az országos átlagtól elmaradó mértékben romlott a lakosság véleménye. Észak-Alföld lakosainak véleménye lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - derül ki a GKI felméréséből.