Az utolsók között vezetheti be Magyarország az eurót

Vágólapra másolva!
Szlovénia, Litvánia és Észtország jó úton halad afelé, hogy két év múlva bevezesse az eurót, ám az unióhoz csatlakozott nagyobb gazdaságok, így a lengyel, a magyar és a cseh valószínűleg nem lesznek erre érettek 2010 előtt - derül ki a Reuters által megkérdezett szakértők véleményéből.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség 40 szakértő véleményét kérte ki május 9-12. között, szerintük a 10 unióhoz májusban csatlakozott ország négy hullámban fogja 2007 és 2010 között adaptálni az eurót.

Észtország, Litvánia és Szlovénia várhatóan elsőként fog 2007-ben átállni a közös valutára. Egyes szakértők szerint a csatlakozás esetleg már a jövő évben is megtörténhet. Lettország, Ciprus és Málta esetében az euróbevezetés dátumát a szakértők 2008-ra teszik.

Lassabbak ennél a nagyobb gazdaságok: Csehország, Magyarország és Lengyelország nehezen tudja teljesíteni a költségvetési hiányra vonatkozó eurózóna-kritériumot. az elemzői vélemények szerint az euróövezethez csak 2010-ben csatlakozhatnak. Szlovákia valamelyest jobban felkészült, és sokat profitálhat abból, hogy hamarabb, esetleg már 2009-ben bevezetheti a közös valutát. A Reuters legutóbb februárban végzett hasonló szakértői felmérést, amelynek eredménye a mostanival azonos volt.

Magyarországról szólva a hírügynökség Roger Monsont, a CA-IB londoni nemzetközi piaci szakértőjét idézve megjegyzi, fennáll a veszélye annak, hogy 2011-re tolódjon ki az európai pénzügyi rendszerhez való csatlakozása, mivel a balközép kormány ódzkodik a komoly kiadáscsökkentő intézkedésektől a jövő évi választások előtt.

A szakértői vélemények mediánja szerint Magyarország az ERM-2-be a mai 250,0 forintárfolyamhoz képest kissé gyengébb árfolyamon, az euróhoz viszonyított 255,0 árfolyam mellett fog csatlakozni, hogy - mint ezt Agata Urbanska, az ING londoni szakembere közölte - a magyar illetékesek gyengébb forinttal támogassák a gazdaság versenyképességét.