Törvénytelen a legnagyobb ukrán acélmű eladása

Vágólapra másolva!
Egy kijevi bíróság csütörtökön törvénytelennek ítélte a legnagyobb ukrajnai acélmű, a Krivorisztal magánosítását. A közeljövőben több ezer ukrán cég privatizációját vizsgálják át.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Fotó: EPA

Az ítélettel megkezdődött az a jogi folyamat, amellyel az ukrán állam Viktor Juscsenko, január 23-án beiktatott új ukrán elnök választási ígéretének megfelelően visszaveszi a gyanús körülmények között privatizált vállalatokat tulajdonosaiktól. A kijevi bíróság egyúttal semmissé nyilvánította azt a múlt augusztusi bírósági döntést, amely törvényesnek minősítette a Krivij Rih-i Krivorisztal acélmű tavaly történt eladását.

Egy olyan cég vásárolta meg a Krivorisztalt, amely az előző államfő, Leonyid Kucsma vejének, Viktor Pincsuknak a vezetése alatt áll. A Fémipari Beruházók Szövetsége nevű cég 800 millió dollárt ajánlott és fizetett az acélműért, holott nyugat-európai és orosz vállalatok ennél lényegesen nagyobb összegű vételi ajánlatot tettek.

Julija Tyimosenko miniszterelnök nemrégiben utasítást adott egy olyan lista készítésére, amely a gyanús privatizációs ügyleteket sorolja fel, hogy alapja lehessen az ügyletek érvénytelenítését célzó bírósági eljárásoknak. Egy kormánytisztviselő közlése szerint a listára került ügyletek száma megközelíti a háromezret. Tyimosenko sietett megnyugtatni a külföldi beruházókat, hogy nincs szó nagyszabású újraállamosításról, csakis a törvénytelen privatizációs ügyleteket akarják érvényteleníteni. Azt is közölte, hogy az így visszavett vállalatokat az állam újra eladja magáncégeknek.