Életbe léptek az EU fokozatos szankciói az USA ellen

Az Európai Unió hétfőn életbe léptette előre meghirdetett kereskedelmi szankcióit az Egyesült Államok ellen; ilyen első ízben történik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 1995-ös megalapítása óta. A fokozatosan bevezetendő szankciók várhatóan 315 millió dollár értékű amerikai exportot érintenek az idén, és az EU-nak évi négymilliárd dollár értékű árut érintő szankciókra van lehetősége.

Az EU 2000 novemberben kért felhatalmazást a Kereskedelmi Világszervezettől arra, hogy 4,043 milliárd dollár értékben kereskedelmi szankciókat rendeljen el az Egyesült Államok ellen, amiért Washington a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. A világszervezet döntőbírósága megalapozottnak ítélte a kérelmet, és 2002. augusztusban pontosan ekkora összegre adott felhatalmazást.

Az Európai Bizottság a szankciók fokozatos bevezetése mellett döntött, hogy ösztönözze az amerikai kongresszust a kereskedelmi szabályok megváltoztatására. Hétfőtől 5 százalékos többletvám sújtja az EU-ban a kiválasztott amerikai termékeket, ennek vámhatása 16,5 millió dollár lesz márciusban. A tétel havonta egy százalékponttal emelkedik, ebben az ütemben jövő márciusra éri el a 17 százalékot. A hatás idén 315 millió dollár, jövőre 650 millió dollár fölött lehet.

A szankciók teljes értékét a bizottság szakértői annak a támogatásnak az alapján számították ki, amelyet amerikai exportőrök az úgynevezett Foreign Sales Corporation Act (FSC) törvény alapján adókedvezmények formájában kapnak. A vitatott, 1984 óta alkalmazott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezményekbe csomagolt szubvencióban.

A WTO már tavaly májusban engedélyezte az EU-nak a pótvámok formájában alkalmazandó szankciók elrendelését, a tizenötök azonban úgy döntöttek, hogy idén március 1-ig időt hagynak az Egyesült Államoknak a WTO-szabályokat sértő törvény módosítására. Mindenesetre időközben, decemberben jóváhagyták az alkalmazandó szankciós mechanizmust is, amely a pótvámtarifák fokozatos emelésén alapul.

A pótvámokkal sújtott amerikai áruk listája igen széles skálán helyezkedik el, a gyümölcsöktől és zöldségféléktől kezdve a hús- és tejtermékeken, az ékszereken, a bőr- és textilárukon, játékokon és sportcikkeken át a szerszámokig és gépipari termékekig. Az EU-bizottság, a szankciók súlyát csökkentendő, hangsúlyozta, hogy az EU-amerikai kereskedelem értéke napi egymilliárd dollár, és az EU 1999 óta küzd több mint évi 100 millió dollár értékű amerikai szankcióval a marhahús miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK