Világbank: Elfogadható a kismértékű költségvetési kiigazítás

Vágólapra másolva!
A magyar kormánynak mihamarabb kismértékű kiigazítást kellene végrehajtani az idei költségvetésben, hogy ezzel megnyugtassa a piacokat és egyben jelezze, hogy fegyelmezett pénzpolitikát akar folytatni - közölte hétfőn a Világbank közép-európai és a balti országokkal foglalkozó közgazdásza.
Vágólapra másolva!

Thomas Laursen szerint "a kormánynak hamarosan intézkedéseket kell hoznia, hogy jelezze a szigorúbb pénzpolitika melletti elkötelezettségét". Az intézkedéseknek nem drákóiaknak, hanem jelzésértékűeknek kell lennie - jegyezte meg.

Laursen a Reutersnek elmondta, hogy a piac teljes mértékben elfogadta már, hogy a kormány nem fogja tartani a bruttó hazai termékhez viszonyított 4,6 százalékos hiányt, de - mint mondta - a befektetők türelme a költségvetés elcsúszásának mértékét illetően nem végtelen.

"Ha a költségvetés kissé elcsúszik, az alig ad okot aggodalomra" - mondta utalva arra, hogy a piac már tudomásul vette a deficit 0,5 százalékpontos eltérését. "Ha az elcsúszás ennél nagyobb lenne, az 1 százalékhoz közeli vagy annál nagyobb, a piacok hirtelen nyugtalanná válnának" - tette hozzá.

A Világbank vezető közgazdásza ugyanakkor az idei évi deficitszámoknál sokkal nagyobb jelentőségűnek tartja, hogy a kormány egy, a költségvetési hiányt hosszabb távon is mérsékelni képes tervet dolgozzon ki.