Elfogadta a parlament a költségvetés fő számait

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedd este elfogadta a jövő évi költségvetés fő számait. A határozat értelmében a kiadási főösszeg 6582,8 milliárd forint, a bevételi főösszeg 5883,1 milliárd forint, a központi költségvetés hiánya pedig 699,7 milliárd forint lesz.
Vágólapra másolva!

A költségvetési javaslat szavazásakor az ellenzék nem tartózkodott az ülésteremben. A javaslatot 194 igen vokssal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament.

Szinte kizárólag kormánypárti módosításokat fogadott el kedden az Országgyűlés, a képviselők közel tíz órán át szavaztak a benyújtott módosító indítványokról. A központi költségvetés hiánya a szavazások végére az eredetileg tervezett 679 milliárd forintról majdnem 700 milliárdra nőtt. A deficit 20 milliárdos emelkedése a kiadások növeléséből következik: 56 milliárd forinttal költöttek a képviselők többet a kormány által tervezettnél. Ezt csak részben fedezte az a 36 milliárd forint, amelyet többletbevételként végül felfedeztek pénzügyi szakértők a büdzsében - írja a Népszabadság.

Több jut az önkormányzatoknak/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041130tobb2.html

Az elfogadott módosításokkal az önkormányzatok jártak a legjobban: 14,7 milliárd forintot csoportosítottak át a támogatásukra. A fővárosi kerületi utakra 500 millió forinttal juttattak többet a kormány által eredetileg tervezettnél. Útépítésre 5 milliárd forinttal jut több, a rendőrség és a határőrség támogatására 3,5 milliárddal, az agrárium pedig egymilliárddal nagyobb összegből gazdálkodhat. A Szülőföld Alap létrehozására egymilliárd forintot szavaztak meg.

Néhány javaslatot a kabinet támogatása nélkül, csupán a szocialista és a szabad demokrata frakció önálló döntése alapján fogadtak el. Ilyen például az irányított betegellátás kiterjesztése, vagy a közszférában a nyelvpótlék meghagyása.

Várhatóan december 20-án, egyetlen szavazással fogadja majd el a parlament a jövő évi költségvetést.