Kína gyengíti a dollárt

Vágólapra másolva!
A kínai jegybank amerikai államkötvények eladásával gyengíti a dollárt. Az amerikai deviza árfolyama így újabb történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben, és a jenhez képest is jelentősen gyengült. Az arany árfolyama 16 éve nem volt olyan magas, mint péntek reggel.
Vágólapra másolva!

Egy euróért 1,3315 dollárt, egy dollárért pedig 102,15 jent adtak péntek reggel az ázsiai devizapiacokon. A dollár árfolyama így újabb történelmi mélypontra süllyedt az euróval, és négy és fél éves mélypontra a jennel szemben. Az erős jen és euró drágítja az Egyesült Államokba irányuló japán és európai kivitelt, ami az európai és japán gazdasági növekedés lassulásához vezet. Az ettől való félelem viszont az arany árát 16 éves csúcspontjára juttatta - írja a BBC.

Az amerikai ikerdeficit miatt gyengülő dollár péntek reggel a China Business News híre miatt veszített értékéből: a Sanghaiban kiadott üzleti lap úgy értesült, hogy a kínai központi bank csökkenti amerikai államkötvényben lévő devizatartalékait, mivel el akarja kerülni azok leértékelődését. A kötvények eladása ugyanakkor növeli a dollárkínálatot, ami az árfolyam gyengüléséhez vezet.